Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Daha önce bu sütunlarda 24 Haziran 2008 tarihinde “Başarılı sporculara aylık bağlanması ile devlet sporcusu unvanı verilmesi” hakkındaki yasanın kapsam maddesinin engelli sporcularla ilgili kısmının yanlış olduğunu bir kaç kez yazmıştık.
Bugüne kadar ne Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nden, ne de Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı’ndan hiç ses çıkmadı. Hatırlatalım: İlgili yasanın kapsam maddesinde; “Müsabakaların yapıldığı dönem itibarı ile Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından olimpik, paralimpik ve defolimpik spor dalları içinde kabul edilmiş spor dallarının büyükler kategorisinde; Olimpiyat Oyunları’nda, Dünya ve Avrupa Şampiyonaları’nda ferdi ya da takım sporlarında derece alan amatör sporcuları ile bunların ölüm halinde bakmakla hükümlü oldukları eş ve çocuklarını ve takım halinde Olimpiyat veya Dünya Şampiyonu olmuş amatör sporların milli takım teknik direktör ve antrenörlerini kapsar” demektedir.
Kaç kere anlattık. Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları farklı şeylerdir. Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından kabul edilen paralimpik ve defolimpik spor dalları yoktur. Dünya da paralimpik sporlar Uluslararası Paralimpik Komitesi’ne bağlıdır dedik, ama dinleyen çıkmadı.
Bu kez, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi geçtiğimiz haftalarda Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne (IOC) baş vurarak, onayladığı paralimpik spor branşlarını bildirmesini rica etti. Gelen cevap gayet net: “IOC’nin belirli biçimde kapsamadığı bu konularda belirli bir kuralı olmadığı konusunda bilgi vermek isteriz. (IOC), Uluslararası Paralimpik Komitesi, Uluslararası İşitme Engelliler Spor Komitesi ve Özel Olimpiyatlar’ı tanır. Yukarıda belirtilen organizasyonların IOC tarafından kabul edilmiş dalları olmadığını lütfen not ediniz.”

Haberin Devamı

Sayın Bakanım,
Yasalar yanlış çıkabilir. Teşkilatınıza bağlı GSGM’nin hukuk işleri bu konuları bilmeyebilir, hatta öğrenmek istemeyebilir ama yanlış çıkarılan yasa bir şekilde düzeltilmelidir. “Dediğim dedik, bu yasa çıktı, böyle uygulanacak” derseniz, dünya gerçeklerinden uzaklaşmış olursunuz ve yarın - öbür gün bu konuda davalar açılır, mahkemelerin ve hakimlerin zamanları gereksiz yere işgal edilir. Sizlerden bir kez daha rica ediyoruz. Yaptığınız yanlıştan dönünüz ve bu yasanın dünya gerçeklerine uygun ve sorun çıkmayacak şekilde düzeltilmesine yardımcı olunuz. Bu konuda teşkilatınızda bilgi eksikliği varsa o konuda da destek olmaya hazırız.