Her şey geçtiğimiz yıl Eylül ayında Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’nin Pekin Paralimpik Oyunları sırasında bazı ülkeleri akşam yemeğine davet etmesiyle başladı. Bu yemeklerde bir araya gelen bazı ülkelerin Ulusal Paralimpik Komitesi Başkanları ve Genel Sekreterleri, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi tarafından Uluslararası bir Paralimpik Gençlik Kampı’nın yapılması konusunda ikna edildi. Daha sonra Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC)’nden alınan izinle kamplarda “Paralimpik” kelimesinin kullanılması onaylandı.
Bugün Marmaris Panorama Park Otel’de Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Güney Kore, Hollanda, Kenya, Yunanistan ve Türkiye’den 12-17 yaş grubunda toplam 100 civarında engelli genç bir araya geliyor. Bir hafta sürecek kampta masa tenisi, goalboll, okçuluk, yüzme gibi spor dallarında bilgiler verilirken, yöresel geziler yapılacak ve çeşitli ülkelerden gelen bu gençler kaynaştırılacak. Önümüzdeki yıl aynı kamp Kore’de daha sonra Hollanda’da yapılacak ve nihayet 2012 Londra Paralimpik Oyunları’nda gençler Londra’da buluşacak. Türkiye Milli Paralimpik Komitesi önümüzdeki yıldan itibaren öncülüğünü yaptığı bu Gençlik Kampları’nın dünyada daha da çok yayılması konusunda çalışmalarına Uluslararası Paralimpik Komitesi ile birlikte devam ediyor.
Önyargısız sağlam proje
Türkiye’nin adını 161 üye ülkede duyuran bu kampla ilgili T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Geç başvurdunuz ve de bütçe imkanlarımız kısıtlı” gerekçesi ile destek vermemesi, buna karşılık Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün daha da kısıtlı olanaklara sahip olmasına rağmen verdiği destek bütçe hatırlarda kalacaktır.
Hemen hatırlatalım Almanya gibi engelliler sporunda ki devlerden bir tanesi tam 13 yıldır IPC’den böyle bir kampın organizasyonu ve isminin kullanılması ile ilgili onayı alamadı. Ciddi olarak, önyargısız ve sağlam bir proje ile ortaya çıktığınız zaman uluslararası çevrelerde kabul edilmeniz ve bir konuya öncülük yapmanız ülke içindeki tüm kısır çekişmelere rağmen Türkiye için de mümkün olabiliyor.