Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ile Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC), 2032 yılına kadar yapılacak sözleşmenin ilkelerinde anlaştılar.

14 Haziran Salı günü imzalanan bir mutabakatla, özellikle aşağıdaki konularda birlikte çalışılıp geliştirilmesine karar verildi.

- Paralimpik Oyunları’nın görünürlüğünü arttırmak ve Paralimpik markasını daha da iyileştirmek.

- 2020 Olimpiyat gündemi ile olimpiyat hareketinin geleceğine yönelik yol haritasının uygulanması konusundaki mevcut iş birliğinin güçlendirilmesi, IPC, Paralimpik Oyunlar ve Paralimpik hareketinin finansal istikrarının güvence altına alınması.

Haberin Devamı

Haziran 2001 tarihinde ilk kez bir sözleşme imzalanarak, Paralimpik Oyunlar Organizasyonu koruma altına alınmış. “Tek adaylık, tek şehir” uygulaması başlatılmıştı. Böylece olimpiyat yapılan bir kentte, aynı kentin Paralimpik Oyunları’na da zorunlu olarak ev sahibi olması karar altına alınmıştı.

Bu anlaşmaların sonucu olarak, IPC bir dizi ICO komisyon ve komitesinde bugün temsil edilmektedir. Bunlar arasında IOC Atletler Komisyonu, Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları Değerlendirme ve Koordinasyon Kurulları, Tıbbı Ve Bilimsel Kurul, Spor Ve Kadın Komisyonu, İletişim Ve Olimpik Kanal Komisyonlar’ını saymak mümkündür. Ayrıca IPC Başkanı Sir Philip Craven, Olimpik Eğitim Komisyonu Başkanlığı’nı yürütmektedir.

Son olarak Londra’da yapılan 2012 Paralimpik Oyunları’na 164 ülkeden 4 bin 237 atlet katılmış, satılan 2 milyon 780 bin bilet ile bir rekor kırılarak, tüm dünya TV ekranlarının başında 3.8 milyar izleyiciyi bir araya getirmiştir.

Eylül ayında Rio’da yapılacak olan Paralimpik Oyunları’na 160’dan fazla ülkeden 4 bin 350 sporcu katılacak ve 22 spor dalında yarışacaklardır.

Not: Okurlarımızın mübarek Ramazan Bayramı’nı kutlar, huzur içinde geçirmelerini dilerim.