Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Goalball, 3‘er kişilik takımlar halinde voleybol sahası büyüklüğünde bir salonda çıngıraklı topla oynanan bir görme engelliler sporu. Ülkemizde ilk defa 1999 yılında ilk topların getirilmesiyle başlayan çalışmalar, 2000 yılında Görme Engelliler Spor Federasyonu’nun kurulmasıyla hız kazandı. Son senelerde önemli gelişmeler kaydedilen bu sporda şu anda faal olarak yaklaşık 50 spor kulübü, 800 lisanslı sporcu, 120 antrenör ve 150‘ye yakın goalball hakemi bulunmaktadır.
Görme Engelliler Spor Federasyonu her yıl gençler ve büyükler kategorilerinde Türkiye Şampiyonaları, spor eğitim seminerleri, hakemlik ve antrenörlük kursları düzenleyerek bu sporun gelişmesine büyük ölçüde destek olmaktadır. Bunun sonuçları olarak da uluslararası başarılar da gelmeye başlamıştır.
(TESYEV) Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı’nın goalball kalesi, goalball topu, gözlüğü, sporcu ve hakem kıyafetleri konusundaki destekleri devam etmektedir.

Haberin Devamı

Göğsümüz kabardı!
İlk kez bu yıl başlatılan liglerde, erkeklerde I‘nci ve II‘nci Lig, bayanlarda ise I‘nci Lig grupları teşkil edilmiş ve böylece toplam 24 takım liglerde mücadele etmeye başlamıştır. Lig dışında kalan yaklaşık 30 takım ise, yükselme grubunda mücadele etmektedir.
Liglere katılan takımları incelediğimizde, Ankara’nın 7 takımla birinci sırada olduğunu görüyoruz. Bunun yanı sıra Bursa, Gaziantep, Erzurum, İstanbul, Samsun, Kahramanmaraş illerimizin de goalball takımları liglere katılıyor.
9-17 Temmuz tarihleri arasında Kore’de yapılan 2. Uluslararası Paralimpik Gençlik Kampı sırasında Milli Takım antrenörümüz Gökhan İnce’den, Kore yetkilileri tarafından kendi antrenörlerine bir seminer düzenlemesini istemeleri de göğsümüzü kabarttı.
Goalball, Paralimpik Oyunlarında da ilgi çeken spor dallarının başında geliyor. Bu bakımdan Görme Engelliler Spor Federasyonu’na verilecek destekle, diğer illerimizin de goalball takımları kurarak bu gelişmenin hızlandırılması kaçınılmaz olmuştur.