Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

13 Ağustos Cumartesi günü Başbakanımız Sayın Recep TAYYİP Erdoğan Olimpiyat Evin’de düzenlediği bir basın toplantısı ile 2020 (kendi ifadesi ile) Olimpiyat Oyunları’na İstanbul olarak aday olduğumuz açıkladı.
2001 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ve Uluslararası Paralimpik Komitesi‘nin (IPC) yaptığı anlaşmaya göre bir kentte Paralimpik Oyunları düzenlemezseniz Olimpiyat Oyunları düzenleme hakkı size verilmiyor. Yani tersten okursak PARALİMPİK olmadan OLİMPİYAT yok.
Ancak bu TMOK’un yeni başkanı Uğur Erdener’in de eski başkan Togay Bayatlı gibi içine pek sinmiyor. İşte toplantı günü kendisi ile yaşadığımız diyalog.
Y.K.: Uğur Bey, Paralimpik Komitesi’nin de bir temsilcisinin bu masada bulunması gerekmiyor mu ?
U.E.: Hayır. Bu Uluslararası Olimpiyat Komitesi ile Ulusal Komite arasında bir statüdür.
Y.K.: Bakınız. 2001 yılında yapılan böyle bir anlaşma var. Siz oraya TMOK olarak başvurabilirsiniz. Ama IOC‘nin bize “İstanbul’da Paralimpik Oyunları yapılır mı?” diye soracağı konusunda hemfikir miyiz ?
U.E.: Evet.
Y.K.: 2001 deki bu anlaşma engelli sporları için bir pozitif ayrımcılıktır. Oysa siz burada bugün bir negatif ayrımcılık yapıyorsunuz.
U.E.: Hayır. Bunun negatif ayrımcılıkla ilgisi yok.
Y.K.: Peki şu soruma cevap verir misiniz? Türkiye Milli Paralimpik Komitesi İstanbul’da gerekçelerini yazarak, Paralimpik Oyunları’nın düzenlenemeyeceğini IOC‘ye bildirirse İstanbul’da Olimpiyat düzenleyebilir misiniz ?
U.E: ..........
Y.K.: Size sordum Uğur Bey. Tekrar ediyorum sorumu. (Soruyu tekrar ediyorum)
U.E.: Yani buna verilecek cevaplar var.
Y.K.: Neymiş bu cevaplar?
Cevap yok...
Yani anlaşılıyor ki Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi hala bu Dünya gerçeğini içine sindirememiş.
Üzüntüm, gözlerindeki heyecan ve ışıltıyı o gün yakından gördüğüm Sayın Başbakanımızın gösterdiği çabaların bir kez daha boşa gideceği konusundaki endişelerimdir. Umudumuz biran evvel İstanbul’da Olimpiyat düzenleme yetki ve sorumluluğunun tüm olimpiyat organize eden ülkelerde olduğu gibi, Anakent Belediye Başkanlığına verilecek düzenlemenin yapılması ve hep birlikte el ele verilerek bu adaylığın gereklerinin yerine getirilmesi.
Aynı zamanda IOC üyesi olan Bay Uğur Erdener‘in herhalde Dünyada, Amerika, Hollanda, Almanya, İngiltere, Yunanistan ve daha bir çok ülkede olduğu gibi özellikle Olimpiyat düzenleyen ülkelerde, Olimpiyat Komitesi ile Milli Paralimpik Komitesi’nin nasıl ele ele çalıştığını, Paralimpik Oyunları olmazsa Olimpiyat Oyunları düzenlenemeyeceğini hala öğrenememiş olmasını anlamakta zorlanıyorum.