Geçtiğimiz haftalarda İstanbul’da Olimpiyat Evi‘nde, İstanbul Olimpiyat Hazırlık Düzenleme Kurulu’nun TBMM KİT Alt Komisyon Denetim Toplantısı yapıldı. Bitlis Milletvekili Vahit Kiler’in başkanlığında yapılan o günkü toplantıya, Karabük Milletvekili Cumhur Ünal, Samsun Milletvekili Fatih Öztürk, Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan, Ordu Milletvekili Ayhan Yılmaz ve Muş Milletvekili M. Nuri Yaman katıldılar. Ayrıca toplantıda Sayıştay’dan ve Başbakanlık’tan danışman ve bürokratlar vardı.
Görüşmeler sırasında Muş Milletvekili M. Nuri Yaman: “Olimpiyatları biliyorum ama Paralimpik konusunda bir bilgim yok. Bu konuda bizi bir arkadaşımız aydınlatırsa sevinirim” dedi. Konuyla olan ilgim dolayısıyla söz bana verildi: “Sayın Vekilim, önce açık sözlülüğünüz için size şükranlarımı sunarım. Ancak Paralimpik konusunu bilmediğiniz için üzülmeyiniz. 72 milyonun neredeyse 70 milyonu, hatta sporun içinde olanlar dahi bunu bilmiyor” dedikten sonra, Paralimpik Oyunları’nın nasıl ortaya çıktığını, eğer bir kentte Paralimpik Oyunları düzenlenmezse, uluslararası anlaşmalar gereği o kentte Olimpiyat Oyunları’nın da düzenlenmesinin mümkün olmadığını anlattım. Ve bu konuda Milli Olimpiyat Komitesi ile de geçmişte tartışmalarımız olduğunu belirttim.
Sözlerimi bitirdikten sonra yanımda oturan Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Togay Bayatlı söz alarak: “Yavuz bey haklıdır. Paralimpik Oyunları olmazsa Olimpiyat da olmaz. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi bugünden itibaren Türkiye Milli Paralimpik Komitesi ile el ele çalışacaktır” deyip elimi sıkarak yanaklarımdan öptü.
Geriye bakmanın artık anlamı yok. Bu işbirliği çağrısı çok daha önce gerçekleşmeliydi. Şimdi sıra Başbakanlık Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nde. Eğer ülkemizde GSGM, TMOK ve TMPK el ele birlikte çalışıp, hem ulusal hem de uluslararası alanda Türkiye’nin gücünü ortaya koyarlarsa, yakın bir gelecekte İstanbul kentimizin olimpiyatlara ev sahipliği yapması mümkün olacaktır. Ancak burada da yine önemli görev İstanbul Anakent Belediyesi’ne düşmektedir.