Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

24 Mart 2011 günü İstanbul Olimpiyat Evi’nde TBMM KİT Alt Komisyon Denetim Toplantısı yapılıyor. Toplantıya katılan milletvekillerimizden, o zamanki Muş Milletvekili M.Nuri Yaman görüşmeler sırasında, “Olimpiyatları biliyorum. Ama paralimpik konusunda bir bilgim yok. Bu konuda bizi bir arkadaşımız aydınlatırsa sevinirim” diyor. İlgim dolayısıyla söz bana verildi. Ben de, “Sayın Vekilim, önce açık sözlülüğünüz için size şükranlarımı sunarım. Ancak paralimpik konusunu bilmediğiniz için üzülmeyiniz. 72 milyonun neredeyse 70 milyonu, hatta sporun içinde olanlar dahi bunu bilmiyor” dedikten sonra, Paralimpik Oyunları’nın nasıl ortaya çıktığını, eğer bir kentte Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları düzenlenmezse, uluslararası anlaşmalar gereği o kentte Olimpiyat Oyunları’nın da düzenlenmesinin mümkün olmadığını anlatıyorum. Ve bu konuda Milli Olimpiyat Komitesi ile de geçmişte tartışmalarımız olduğunu ilave ediyorum.
Sözlerimi bitirdikten sonra yanımda oturan Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Togay Bayatlı söz alarak, “Yavuz bey haklıdır. Paralimpik Oyunları olmazsa Olimpiyat da olmaz. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi bugünden itibaren Türkiye Milli Paralimpik Komitesi ile el ele çalışacaktır” deyip elimi sıkarak yanaklarımdan öpüyor. İki sandalye yanımızda ise, bu toplantıdan sonra sağlık nedenleriyle ayrılan Sayın Togay Bayatlı’nın yerine başkan seçilen Hacettepe Üniversitesi Rektörü Uğur Erdener oturuyor.
Tarih 13 Ağustos 2011. Başbakanımız İstanbul 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’na adaylığımızı açıklamak üzere Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nde. Toplantıdan önce TMOK Başkanı Uğur Erdener ile aramızdaki diyalogun bir kısmını 20 Ağustos 2011’de sizlerle bu sütunlarda paylaşmıştık. Aynı görüşmede;
U.E.: Yani Yavuz Bey, siz şimdi Paralimpik ve Olimpiyat Komiteleri eşit mi diyorsunuz?
Y.K.: Evet.
U.E.: Olur mu öyle şey?
Zaten o gün, bu konularla ne kadar ilgili olduğunu, neyin nasıl olacağını bilip bilmediğini Uğur Erdener ortaya koymuştur. Hemen belirtelim ki Uğur Erdener’i o günkü toplantıda yaşamımızda ikinci kez gördük. Ne tanırız ne de kendisine karşı önyargılıyız. Ancak, Türkiye, 2020 İstanbul Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları adaylığına, böyle düşünen bir başkanın yönettiği Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ile giderse şansımız ne olur, bunu da düşünmek lazım.