Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Türkiye, Tekerlekli Sandalye Tenisi ile ilk defa 1997 ve 1998 yıllarında Almanya’dan davet ettiğimiz sporcuların, o zamanlar yapılan ENKA Ladies Open’ın WTA Turnuvası’nın final günü yaptıkları gösteri maçlarıyla tanıştı. Daha sonra engelliler sporuna yönelmemiz üzerine, 2002 yılında Federal Alman Bayanlar Tekerlekli Sandalye Tenis Milli Takımı’nın antrenörü Volker Anneken’i İstanbul’a getirerek ENKA Tesisleri’nde arzu eden tenis hocalarımıza 2 günlük bir kurs yaptık. Bundan sonra tekerlekli sandalye tenisi ülkemizde yavaş yavaş başladı.
Daha sonra Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’nun destekleriyle tekerlekli sandalye tenisi yavaş yavaş yayılmaya başladı. Bunda en büyük paylardan biri Tenisten Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Em. Tuğgeneral Fahir Altan’a ait. Son yıllarda (TED) Tenis Eskrim Dağcılık Kulübü’nde yapılan turnuvalar da, bu konudaki önemli desteklerinden bir tanesi oldu.
Türkiye Tenis Federasyonu seçimlerinden önce, tekerlekli sandalye tenisine destek olacağını seçim bildirgesine de yazan Azmi Kumova’dan ise bugüne kadar ciddi bir destek görülmedi. Şimdi Eylül ayında Pekin’de yapılacak olan Paralimpik Oyunlarına ülkemizden ilk defa bir tekerlekli sandalyeli tenisçimiz M. Kemal Okur katılacak.
Kısa bir süre önce Hamburg’da Alman Tekerlekli Sandalye Sporları Federasyonu’nun “Paralimpik için yürü” programına katıldık. Paralimpiklere katılacak Alman sporcuların tanıtımı ve çeşitli konuşmalar sırasında öğrendik ki, Almanya’dan da sadece bir tek tekerlekli sandalyeli tenisçi barajı geçerek Pekin Paralimpik Oyunları’na katılmaya hak kazanmış. Henüz 5 - 6 senelik mazisi olan bu spor dalında bir tek tenisçimizin dahi Paralimpik Oyunları’na katılmasının ne kadar büyük bir başarı olduğunu da böylece bir kenara not ettik. Bundan sonra amaç ülkemizde Tekerlekli Sandalye Tenisi’nin çok daha ileriye gidecek bir şekilde organize olması için Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’na elimizden gelen desteği vermek.