Almanya’da bir süredir Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteği ve Federal Alman Tekerlekli Sandalye Sporları Federasyonu işbirliği ile bir program uygulanıyor . Okullarda bir gün seçilerek tekerlekli sandalyeli basketbolcular bu okulu ziyaret ediyorlar, orada engelsiz çocuklarla sandalyeye oturarak birlikte basket oynuyorlar. Hamburg’da başlatılan program çerçevesinde böylece engelsiz gençlerin de tekerlekli sandalye basketboluna ve engelliler sporuna olan ilgisi arttırılmaya çalışılıyor. Hamburg’daki okuldan 11 yaş grubundaki öğrencilerden bazılarının söyledikleri:
-Tekerlekli sandalyede spor yapabilmeyi çok enteresan buldum. Büyük keyif aldım. (Daniel)
-Tekerlekli sandalyede oturup basket oynamak benim için çok güzeldi. Kuralların da zaten yürüyen basketboldan farkı yok. (Vipge)
-Ben bu deneyim sırasında yürüyen bir basketbolcunun tekerlekli sandalyede oturan bir basketbolcundan daha iyi olmadığını öğrendim. (Matthias)
-Tekerlekli sandalyeyi kullanmak harikaydı. Yaptığımız 10 dakikalık maç beni çok etkiledi. (Jonatan)
-Hiç bilmediğim bir spor dalında bilgi edinmek beni çok mutlu etti. Tekerlekli sandalye basketboluna geçebilirim. (Andreas)
Bizde ise; Özürlüler Yasasının 33’üncü maddesine göre Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün engelli bireylerin spor yapabilmeleri için (diğer yükümlülüklerinin yanında) konu ile ilgili bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapmak, yayınlar yapmak gibi mecburiyetleri var. Yasa çıkalı 4 sene oluyor bu konuda en ufak bir şey yapılmadı . Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak bir proje hazırlanmadı.
Biz söylemekten bıkmıyoruz. Engelliler sporuna gereken önemi vermezseniz bu ülkede olimpiyat yapamayız. Bize kızanlar kızmaya devam etsin. İstediğimiz sadece yasaların uygulanması. Bizler vatandaş olarak yasalara uymayınca cezalandırılıyoruz. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü yetkilileri 4 yıldır bu yasayı uygulamadığı için ceza alacak mı ? Adalet böyle mi olmalı?