Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Almanya’da 2007 yılında organize edilen Avrupa Tekerlekli Sandalye Basketbol Şampiyonası ile birlikte yeni bir program hayata geçirildi. Buna göre, tekerlekli sandalyeli basketbolcular okulları ziyaret ederek, beden eğitimi derslerinde engelsiz gençlerin de sandalyeye oturması ile onlara tekerlekli sandalye basketbolunu tanıttılar. 2007 yılında 108, 2008 yılında 108, 2009 yılında ise 123 okulda bu çalışmalar devam etti.
Burada amaç, engelsiz öğrencileri engelli sporları konusunda bilgilendirmek, mevcut olan çekingenliği, korkaklığı ve yanlış anlamaları ortadan kaldırmaktı. Kendileri ile görüşülen beden eğitimi öğretmenlerinin edindiği kanı, bu karşılaşmaların kısa bir süre sonra engelsiz öğrenciler tarafından nasıl herhangi bir ön yargıya sahip olmadan karşılandığının saptanması yönündeydi. Bunun yanı sıra 2007‘de Wetzlar’da yapılan Avrupa Şampiyonasını muhtelif okullardan gelen 11.000 öğrenci izledi.

Haberin Devamı

Biz ölür gideriz!
Biz de ise bunun tam tersi. Bu konudaki entegrasyonu ve birbirini tanımayı ne Milli Eğitim Bakanlığı düşünüyor, ne de spordan sorumlu Devlet Bakanlığı. Geçen yıl yapılan 5.Dr. Trawinski Uluslararası Tekerlekli Sandalye Basketbol Şampiyonası’na Avrupa’nın en iyi takımları geldi. Şampiyonadan önce İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’ne çevre okullarına duyurulmak üzere metinler gönderildi. Bir tek okuldan bir tek öğrenci dahi gelmedi. Çünkü o yazıların Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gönderildiği okullardaki müdürler ve beden eğitimi öğretmenlerinin tamamının yakını ne engellilerden ne de engelli sporculardan haberi vardı. Onlar için sporu sadece engelsiz insanlar yapar, engelli insanların sporda ne işi var. Birde sokaklara çıkıp “metroya binemiyoruz” diye gösteri yapıp engelsiz insanların kısa süreli de olsa metroyu kullanmasına veya metroyu ve yürüyen merdivenleri kullanmasına engel oluyorlar.
Bu kafalar devam ettiği sürece Milli Eğitim Bakanlığı ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı bu konuda kalıcı, devamlı izlenecek politikalar yaratmadığı sürece biz ölür gideriz, bu işler ülkemizde hâlâ gelişmekte olan ülkelerin havasından çıkmayarak devam eder.