Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

“Uluslararası Paralimpik Komitesi’nin ‘Tek Dünya Tek Spor’ projesi yavaş yavaş hayata geçmeye başlıyor. Buna göre önümüzdeki 10 yıl içinde bedensel ve görme engelliler sporları (muhtemelen yeniden Paralimpiklere kabul edilen zihinsel engelliler sporları) tüm dünyada ilgili spor federasyonlarının bünyesinde yer alacak.

01.01.2010’dan itibaren masa tenisi ile başlayacak olan bu çalışma daha sonra atıcılık, yüzme, halter, atletizm ve tekerlekli sandalye dansı ile devam edecek. Bu arada sistem yerine oturana kadar bazı anlaşmazlıkların ortaya çıkacağına da kesin gözüyle bakılıyor. Belki de bazı spor dallarında belli bir geçiş süreci yaşanacak. Amaç tüm dünyada sporda engelli-engelsiz farkını ortadan kaldırmak.

Haberin Devamı

Bir örnek vermek gerekirse; atletizmde ilgili ülkenin Atletizm Federasyonu içinde bir de engelliler atletizm bölümü olacak ve o federasyonun yönetim kurullarında engelli sporu ile ilgili üyeler de bulunacak...”

Yukarıdaki yazıyı 28.11.2009 tarihinde yazdım ve 26.03.2017’de yine bu sütunda tekrarladım. Ülkemizdeki paralimpik spor yönetim yasalarının uluslararası spor alanındaki bu değişikliğe uyması gerekliliğini de örnekleriyle yazdım. Aradan geçen zaman dilimi içinde ülkemizdeki engelli spor yönetmeliğinde herhangi bir değişiklik olmadı. Ancak bizim o tarihlerde belirttiğimiz yönetimi uluslararası federasyonlara devir edilecek branş sayısının, ŞU AN İÇİN DÖRT YAZ PARALİMPİK BRANŞI (ATLETİZM, YÜZME, ATICILIK VE HALTER) HARİÇ TÜM PARA-SPORLAR İLGİLİ ULUSLARARASI SPOR FEDERASYONLARINA DEVİR EDİLDİ.

Bu branşlar; Badminton, Binicilik, Kürek, Kano, TS-Tenis, Masa Tenisi, Triatlon, TS Basketbol, TS Ragbi, Bisiklet, Okçuluk ve Taekwondo.

Ayrıca olimpik branşlarda benzeri bulunmayan Bocce de (diğer benzeri olmayan goalball (IBSA) Uluslararası Görme Engelliler Spor Federasyonu tarafından yönetilmektedir) TS-Basketbol ve TS Ragbi gibi uluslararası engelli spor federasyonu olarak bu branşlarda faaliyetlerini yürütmektedirler. T üm bu branşların uluslararası federasyonları, ulusal spor federasyonlarını muhatap kabul ederler. Milli Paralimpik Komitelerine de bu branşların uygulanmasında (IPC) Uluslararası Paralimpik Komitesi kurallarını gözetleme görevi verilmiştir. Yarışların akreditasyon işlemleri bizzat ulusal federasyonca yapılmaktadır.

Haberin Devamı

NOT: Yazımıza önümüzdeki hafta kaldığımız yerden devam edeceğiz.