Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

2000 senesinin Mart ayında İstanbul 2008 adaylığını incelemek üzere gelen Uluslararası Olimpiyat Komitesi heyetinden Paralimpiklerden sorumlu Avustralyalı delege, karşısında oturan, o zamanki Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Genel Sekreteri Togay Bayatlı‘ya sormaktadır : "Ülkenizde Milli Paralimpik Komitesi var mı?" Togay Bayatlı "Evet" diyerek cevap verir. O sırada yanlarında bulunan Dr. Ayşe Ardalı, Prof.Dr. Nevin Ergun ve Demirhan Şerefhan aynı soru kendilerine yöneltildiğinde, Avustralyalı delegeye "Hayır. Bizde Milli Paralimpik Komitesi yoktur" dediklerinde, aynı delege "O zaman İstanbul‘da Olimpiyatları zor yaparsınız" demiştir.
Dr. Ayşe Ardalı’nın, Togay Bayatlı’ya yönelttiği "Niçin böyle söylediniz? Bizde Milli Paralimpik Komitesi yok ki?" sorusu da cevapsız kalmıştır.
Bu olaydan sonra 2001 senesinde Türkiye Milli Paralimpik Komitesi kurulmuştur. Ancak aradan geçen süre içinde, Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları düzenleme konusunda Dünyada önemli değişiklikler olmuştur. 2001 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ve Uluslararası Paralimpik Komitesi‘nin (IPC) yaptığı anlaşmaya gereği, olimpiyat düzenlemeye baş vuracak olan her kent, en geç 3 hafta sonra da Paralimpik Oyunlarını organize etme taahhüdünde bulunmak mecburiyetindedir. Aksi halde başvurusu dahi kabul edilmemektedir.

Haberin Devamı

Koltuk sevdalıları
Bu yazdıklarımızı Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi yetkilileri bilmez mi? Tabii bilirler. Ama ülkemizdeki geleneksel "Her şeyi ben bilirim" ve koltuk sevdalısı davranışlar şimdi 2020 adaylığını da tehlikeye sokabilir.
Defalarca yazmamıza ve söylememize rağmen, Sayın Başbakanımızın yaptığı açıklamada, "İstanbul 2020 Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunlarına adayız" denmemiştir. Bunun sorumluları ise, bu uluslararası kuralı bilmezden gelen ve daha işin başında Dünyada "Türkler sadece Olimpiyat Oyunlarına mı aday?" sorusunu sorduracak duruma getiren Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi yetkilileridir.
Gerek Londra gerekse Rio Oyunlarında, ilgili ülkelerin başbakan ve cumhurbaşkanlarının yaptıkları açıklamalar bizde mevcuttur. Umarız Başbakanımız ve Gençlik ve Spor Bakanımız bu konuda gerekli önlemleri alma talimatlarını verirler.
Size gelince Bay Erdener, Paralimpik Oyunları olmadan Olimpiyat Oyunları’nın düzenlenemeyeceğini umarız artık öğrenmişsinizdir !