Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bir süre önce Metin Tükenmez’in 2002 yılında yayınlanan ‘Sahil Yolunda Yürümek’ adlı kitabını karıştırıyordum. Metin Tükenmez, Spor Akademisi Futbol Bölümü’nü bitiren, 1973 1980 yılları arasında İstanbulspor’da futbol oynayan ve daha sonra Beykoz, Fenerbahçe Genç, Eyüp, Çorluspor, Edirnespor, Feriköy ve Vefa gibi takımlarda teknik direktörlük yapan, 1983-1988 yıllarında Spor Akademisi Futbol Bölümü’nde futbol ihtisası dersleri veren, daha sonra da İTÜ Beden Eğitimi Bölümü’nde öğretim üyeliği görevlerinde bulunan bir kardeşimiz. Şimdilerde ise spor yazarlığına devam ediyor.
Kitabında yer verdiği 8 Mayıs 1999 tarihinde Radikal Gazetesi’nde yayınlanan ‘Engelliler Engellenemez’ yazısı ve daha sonra www.metintukenmez.com internet sitesinde yayınlanan ‘Engellileri Engellemeyin’ yazılarını birlikte okuduk.
1999 senesinden bugüne engelliler sporunda inkar edilemeyecek büyük gelişmeler oldu. Ancak Metin Tükenmez’in, 1999 senesinde yazdığı Türkiye Engelliler Spor Federasyonu’na ayrılan yıllık bütçe ile bugün 4 ana gruba ayrılmış Engelliler Spor Federasyonları’na verilen yıllık bütçeler, ne arada geçen yıllara ne de bu sporların gelişmesine uygun gözüküyor.
Her zaman söylediğimiz gibi, ülkemizde sporumuz ‘bir sistemsizliğin sistemi’ olarak gelişiyor. Ve ilgili federasyonların ve yürekleri spor sevgisi ile dolu bir avuç teknik adamın çabalarıyla dünya sporunda kendine yer edinmeye çalışıp, ülkemizden 40 50 sene evvel federasyonlarını kurmuş ve faaliyetlere başlamış ülkelerin sporcularını geçerek, ülkemize Avrupa ve Dünya Şampiyonaları’nda ve Paralimpik Oyunlar’da madalyalar getiriyorlar.
Hiç değilse bundan böyle belki de sadece engelliler sporu için yapılacak, ancak çıkacak kararların da uygulanacağı bir Spor Şurası yapmak Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın engelliler sporuna yapacağı en büyük hizmetlerden bir olacaktır.