Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Birkaç kez sütunlarımızda yazdık. 2009 yılından beri, Birleşmiş Milletlerin (ülkemizin de imzaladığı) aldığı bir kararla, engelli insanlarımız konusunda dahil etme yerine, paylaşma öne çıktı. Yani, aynı toplumda yaşadığımız engelli insanlarımızla yaşamı paylaşma.

Yine Almanya’dan örnek vereceğiz. 2014 yılından itibaren Almanya, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlıkları tarafından desteklenen projelerden bir tanesi de, sporun içinde ve spor vasıtasıyla paylaşma projesi. Buna göre, spor kulüplerine, engelli insanlarla spor sahalarında, spor kulüplerinde birlikte olmayı, tesislerden paylaşım sonucu spor yapmayı ön plana çıkarıyor.

Haberin Devamı

Federal Alman Engelliler Spor Federasyonu ile Federal Alman Engelliler Spor Teşkilatı’ nın Gençlik Bölümü bu konuda, beden eğitimi öğretmenlerini, çocukların ve gençlerin, engelli ve engelsiz ayırt etmeden, birlikte spor yapmaları konusunda eğitiyor. Ve böylece de muhtelif spor kulüplerinde çeşitli branşlarda paylaşım artmaya başlıyor. Bunun sonucunda, engelli gençler daha çok spora yönlenirken, engelsiz gençlerle bir arada spor yaptıkları, yaşamı paylaştıkları yeni arkadaşlar kazanıyorlar.

Bizde ise, Gençlik ve Spor Bakanlığımızın bu konuda, bugüne kadar bir çalışmasını duymadık. Endişemiz, yine yıllar geçtikten sonra engelliler sporunda, engellilerin spor yoluyla hayatı paylaşımı konusunda çok geç kalacağımızdır.

İstendiği takdirde, Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı, Almanya’daki bu gelişmeleri ve ilgili broşürleri Spor Genel Müdürlüğü’ndeki ilgili birimlere, (engelliler ile ilgili bir birim varsa tabi) temin edip göndermeye hazırdır.

Not: İnternette bazı çok bilenler “Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’nda ortalık çok karışık, bu kadar olaylar oluyor, Yavuz Kocaömer niye hiç ses çıkarmıyor?” diye yazmışlar. Yavuz Kocaömer olayların “tarafı” değildir. 17 senesini verdiği bedensel engelliler sporunda, yapılanları, kim olursa olsun, ne yapılırsa yapılsın, hiçbir yanlışı kabul etmemektedir.

Ancak, konu kendisinin dışındadır. Önce bu federasyonda seçimler yapılır, yöneticiler belli olur, daha sonra da başında olduğumuz Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV) bedensel engelliler sporu konusundaki tavrını belirler.