Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz yıl Kore’de yapılan 2. Uluslararası Paralimpik Gençlik Kampı sırasında Güney Kore Paralimpik Komitesi’ne ait Paralimpik Milli Takımlar Kamp Merkezi’nde bulunduk. Yaklaşık elli bin metrekare üzerine yapılan tesislerde bedensel, görme ve görme engelliler için açık ve kapalı spor tesisleri bizleri çok etkiledi.
Açık ve kapalı Olimpik yüzme havuzları, futbol sahası, basketbol, goalball, eskrim, masa tenisi salonları, judo salonları, kapalı tenis kortları ve yaklaşık 150 sporcu için bir konaklama tesisi. 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’na aday olduğumuz bugünlerde ülkemizde de böyle bir spor tesisinin yapılması artık şart oluyor.
Güney Kore’de gördüğümüz tesislerden aynı zamanda Paralimpik oyunlarına katılmamalarına rağmen işitme engelli sporcular da yararlanıyor. Ulaşımın kolay olması ve yurt dışından gelecek çeşitli branşlardaki ikili müsabakalar ve organizasyonlar için böyle bir tesisin İstanbul civarında olması ideal. Bu spor merkezinin biran evvel yapılmaya başlanması 2020 İstanbul Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları adaylığımızı da olumlu yönde etkileyecektir.
Yaptığımız görüşmeler sonunda Güney Kore Milli Paralimpik Komitesi’nden kendi tesislerine ait genel projeleri de aldık. Gençlik ve Spor Bakanlığı ilgilendiği takdirde kendilerine verebiliriz. Engellilere uygun spor tesislerinin zaten çok az olduğu ülkemizde, yalnız böyle bir Milli Takımlar antrenman merkezi değil, diğer spor salonlarının da süratle engellilere uygun hale getirilmesi bir mecburiyet halini almıştır.

Haberin Devamı

Mardin-Siirt
Önümüzdeki haftalarda tüm malzemesini temin ettiğimiz Siirt’te kurulacak tekerlekli sandalye basketbol takımı hâlâ kapalı spor salonunda bir rampa ve tuvaletler yapılmadığı için biz de beklemedeyiz. Mayıs ayında Mardin Kızıltepe’de kurduğumuz kulüp ise aylardır spor salonunun tuvaletleri engellilere uygun hale getirilmediği için kullanılamaz haldedir. Bu gerçekleri göz önünde bulundurursak Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın ilgili bölümlerinin bu konuyla ilgili biran evvel devreye girmesi gerektiğini düşünmekteyiz.