İsviçre’nin Nottwil kentinde 3-6 Ağustos’da IPC Dünya Gençler Atletizm Şampiyonası yapıldı. Özel genç sporcularımız bu konuda tarihimizde ilk defa 3 altın ve 1 gümüş madalya ile ülkemize döndüler. Kendilerini tüm kalbimizle kutluyoruz.
Şimdi bu yazıyı okuyan ve bilmeyen bazı okurlarımız, “Canım bu da zihinsel engelliler sporu, rehabilitasyon” diye düşünürler. Ama öyle değil. Dünyada zihinsel engelliler sporları iki ana grupta toplanıyor.
Birincisi, IQ’su daha düşük olan ve rekabetten çok, rehabilitasyona yönelik Özel Olimpiyatlar.
Türkiye’de Özel Olimpiyat çalışmaları ilk 1982 senesinde, bu konuda en çok emek veren rahmetli Prof. Dr. Hıfzı Özcan ile Kennedy Vakfı arasında imzalanan bir anlaşma ile Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nda başlatıldı. Bilindiği gibi Dünyadaki Özel Olimpiyatlar, bir engelli kuzenlerinin olması dolayısıyla 1960’lı yıllarda Amerika’da Kennedy Ailesi tarafından kurulmuştu.
İkincisi ise, Uluslararası Zihinsel Engelliler Spor Federasyonu’na (INAS) bağlı, kıran kırana yapılan mücadelelerle gerçekleştirilen Avrupa, Dünya Şampiyonaları ve Paralimpik Oyunları.
20 senedir engelliler sporunun içindeyim. Birçok federasyon başkanı tüm engelli gruplarında geldi, geçti. İçlerinde başarılı olanlar mutlaka vardı. Ama şu andaki Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanı Birol Aydın, yüreğini bu işe vermiş, yönetim kurulundaki değerli arkadaşları ile ülkemizde özel sporcular sporlarının seviyesini yükseltmiştir.
Türkiye Milli Paralimpik Komitesi (TMPK) ve Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV) bu sporları yöneten ve yürekten bağlı bu federasyona ellerinden gelen desteği vermektedirler ve vermeye devam edeceklerdir.
Ne diyelim! Darısı diğer engelli spor federasyonlarımızın başına.