Mayıs ayında, 30 yıldan fazla engelliler ve özellikle özel sporcular konusunda çalışan sevgili Tarık Bitlis’in görevinden ayrılmasından sonra, yapılan seçimlerde Türkiye Özel Sporcular Federasyonu Başkanlığı’na Gürdal Gümüş geldi ve daha sonra da buluştuk.
Karşımızda ne istediğini bilen, hırslı, hevesli, konulara vakıf bir Federasyon Başkanı gördük. Bilindiği gibi 2000 yılında özel sporcuların Sidney Paralimpikleri’nden sonra tüm dünyada Paralimpik Oyunları’ndan ihraç edilmelerinin üzerinden 11 yıl geçti ve 2012 Londra Paralimpik Oyunları’nda yüzme, atletizm ve masa tenisi branşlarıyla yeniden paralimpik ailesine dahil oldular. Bu bakımdan Özel Sporcular Federasyonu’na destek olmak gerekiyor.
Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile yapılan görüşmelerde ilk destek sağlandı. Şimdi sıra Futbol Federasyonu’nda. Bu arada TESYEV’de (Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı) paralimpik oyunlarına katılmaya hak kazanacak yüzme, atletizm ve masa tenisi branşındaki sporcularımızın tüm spor araç ve gereçleri ile malzemelerini karşılayacak.
Umudumuz 2016 Rio Paralimpik Oyunları’nda özel sporcuların katılacağı spor branşlarının daha da artması ve ülkemizin Gürdal Gümüş başkanlığındaki federasyonda daha çok sayıda sporcu ile bu oyunlara katılma hakkını elde etmesi. Bilindiği gibi Paralimpik Oyunları’nda yarışan özel sporcular INAS-FID adındaki Uluslararası Zihinsel Engelli Spor Federasyonu’na bağlı elit sporcular. Bugünlerde Atina’da yapılan Dünya Şampiyonası’na katılan zihinsel engelli sporcularımız ise daha çok rehabilitasyona yönelik Özel Olimpiyatlar çerçevesinde yarışıyorlar.
2000 Sidney Paralimpik Oyunları’ndan sonra zihinsel engelli sporcuların, 2004 Atina ve 2008 Pekin Paralimpik Oyunları’na neden katılamadığını da tekrar hatırlatalım: Daha önce yazmıştık. İspanyolların Basketbol Milli Takımı’nda, engelli olmayan basketbolcuları zihinsel engelli olarak gösterip, altın madalya almalarının 9 ay sonra ortaya çıkması idi.