Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

9-17 Temmuz tarihleri arasında Kore’de yapılan 2.Uluslararası Paralimpik Gençlik Kampı sırasında katılan ülkelere 20‘şer dakikalık sunum yapmaları için bir program yapıldı.
Almanya Milli Paralimpik Komitesi, sunumda, 1951 yılında kurulduğunu, 2010 yılında 5.360 spor kulübünde 531.671 sporcu üyesi olduğunu belirtti. 1985 yılından beri Paralimpik Komitesi Gençlik Bölümü‘nde çalışmalarını sürdürdüklerini ve şu anda 55 bin 18 yaş altı genç engelli lisanlı sporcuları olduğunu belirttiler. Sadece kendi genç engelli sporcuları için, 1992 Barselona’dan başlayarak her 4 yılda bir yapılan Paralimpik Oyunları’nda gençlik kamplarını organize ettiklerini öğrendik. Son katıldıkları 2008 Pekin Paralimpik Oyunları’nda ise 14 altın, 25 gümüş, 20 bronz olmak üzere toplam 59 madalya aldılar.
Komşumuz Yunanistan’ın verdiği bilgiler ise, gerek nüfusları gerekse katıldıkları spor branşları bakımından çok daha ilginç. 2008 Pekin Paralimpik Oyunları’na 69 sporcu ile katılan Yunanistan 5 altın, 9 gümüş, 10 bronz olmak üzere toplan 24 madalya aldı.
Hollanda ise, yine aynı oyunlarda 5 altın, 10 gümüş, 7 bronz olmak üzere toplam 22 madalyaya ulaşmış.

Haberin Devamı

Yapılacak çok iş var
Ev sahibi Kore’nin ise, 10 altın, 8 gümüş, 13 bronz olmak üzere toplam 31 madalya sahibi olduğunu geçtiğimiz hafta bu sütunlarda belirtmiştik. Sıra Türkiye’ye geldiğinde, Paralimpik sporları konusunda yapılanlar anlatıldı ve 2008 de Pekin’de 1 altın, 1 bronz madalya alındığı belirtildi.
Ülkemizden 30-40 yıl önce engelli sporlarına başlamış ülkelerle tabii ki madalya sayımızı kıyaslamıyoruz. Ancak, diğer ülkelerin yaptığı sunumlarda engelli sporlarının organizasyonu devlet tarafından nasıl desteklendiği, ülkemizdeki durum düşünüldüğünde bizleri üzdü ve daha çok yapılacak iş olduğunu ortaya çıkardı.
Görme engelliler sporundaki gelişmeler süratle yol alırken, aynı şeyi bedensel engelliler sporları için söylemek maalesef mümkün olmuyor. Her zaman tekrar ettiğimiz gibi, Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı‘nın koordinasyonunda ülkemizde engelliler sporunun yeniden yapılandırılmaya acilen ihtiyacı vardır. Aksi halde, bırakın 2012 Londra Paralimpik Oyunlarını, 2016 Rio Oyunlarına da yine “Madalya bekliyoruz, şu kadar madalya alacağız” sözleriyle gidip, üzülerek geri dönmemiz kaçınılmaz olacaktır.