Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bu hafta başında Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV)’nın organizasyonu ile LİG TV’nin davetlisi olarak Türkiye’ye gelen dünyaca ünlü eski hakemlerinden Dr. Markus Merk ile tanışıklığımız bundan 1- 2 yıl önce Almanya’da olmuştu. Daha sonra ricamız üzerine İstanbul’a geldi. Futbol ile yakından ilgilenenlerimiz Markus Merk’in ne kadar başarılı ve düzgün bir hakem olduğunu bilirler. 3 defa dünyanın en iyi hakemi, 7 defa ise Almanya’nın en iyi hakemi seçilmişti.
1991 yılında aslen diş hekimi olan Markus Merk, ilk defa Güney Hindistan’da 35 çocuk yurdunda 2500 çocuğun dişlerini kontrol ve tedavi etmek için gider. Gördüğü manzara karşısında çok üzülen ve bu insanlar için bir şeyler yapmak gerektiğine inanan Markus, 2 sene sonra Hintli bir aile ile birlikte 17 dönümlük bir arsa satın alır. 1996 yılında ise Kaiserslautern‘de “Hindistan Yardımı” isimli kamu yararına bir dernek kurar.
Bugün gelinen noktada Sogos Patty, Mary Martha ve Benedict isimli 3 tane çocuk köyü kurar. Şu anda bu okullarda 1050 öğrenci ders görürken, aynı köyler içinde kurulmuş 10 yetim evinde ise 140 yetim barınmakta. Markus’un 4’ncü yeni biten projesi ise bir yaşlılar evi. Bu arada 2011 yılında Benedict okuluna ilave yapılarak buradaki öğrenci sayısı da artırılacak. Bu arada Mary Martha Çocuk Köyü’nün yakınlarında 50 yataklı bir “Yetim Evi” daha bitmek üzere. Sosyal konulardaki duyarlılık ve meydana getirdiği eserler için Dr. Markus, 2005 yılında Alman Devlet Liyakat Nişanı’nı alıyor.
2 yıl önce diş hekimliğini bırakan Markus, Almanya’da haftada en az 3 gün “Güvenli Karar Vermek” isimli konferanslarla şirketlerin yöneticileri ile bir araya geliyor. Bizlerin deyimiyle “Adam gibi adam” olan Markus Merk, eminiz Türk futboluna da önümüzdeki dönemde önemli katkılar sağlayacaktır.