Bu güne kadar Türkçe yazdık derdimizi pek anlatamadık. Hiç değilse başlığı bu sefer İngilizce olsun belki anlayanlar çıkar dedik. 2001 yılında Uluslararası Olimpiyat Komitesi ile Uluslararası Paralimpik Komitesi’nin yaptığı bir anlaşmaya göre, artık dünyada hiçbir kent Paralimpik Oyunları organize etmeden Olimpiyat Oyunları’nı organize edemez. “Paralimpik Oyunları’nı organize etmeyeceğim” diyen kentin başvurusu dahi kabul edilmez.
Bakınız son zamanlarda 2016 Olimpik ve Paralimipik Oyunları ile ilgili aday kentlerin yetkililerinin yaptıkları konuşmalarda söyledikleri:
- Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdelaziz Bouteflika’ya gönderdiği mesajda ne diyor. “Bizi 2016 OLİMPİK VE PARALİMPİK OYUNLARI’NI almamız konusunda destekler misiniz ?”
- 2014’de Sochi’de yapılacak oyunlar için Rus Başbakan Yardımcısı Dmitry Kozak 2014 KIŞ OLİMPİK VE PARALİMPİK OYUNLARI’nın çalışmalarının devam ettiğini söylüyor ve şöyle devam ediyor, “Ülkemizdeki 10 milyondan fazla engelli insanımız 2014 Sochi Oyunları’ndan sonra yeni standartlara kavuşacaktır.”
- 2016 Oyunlarına aday kentlerden Madrid yaptığı tüm tanıtımlarda 2016 OLİMPİK VE PARALİMPİK OYUNLARI’NDAN bahsediyor.
Bizde ise...
Bizde ise Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ve onun başkanı, spor yazarı Togay Bayatlı yazılarında hep 2020 İstanbul Olimpiyatları adaylığından bahsediyor. Bir türlü “Paralimpik” gerçeğini kabul etmek istemiyor. “Paralimpikciler uzmandırlar. Biz başvuruyu yaparız, olimpiyatları alırsak onlar da gelirler bizlerle çalışırlar” diyor. Ve bu sözler gerçekleri yansıtmıyor. Daha öncede sormuştuk, gene soralım: Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi 2011 yılında, 2020 yılı için İstanbul’un adaylık başvurusunu yaptığında, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi, İstanbul’da Paralimpik Oyunları yapılacağına onay vermezse bu başvuru kabul edilir mi? Sayın Togay Bayatlı sağda solda yukarıda yazdıklarımızı konuşacağına, çıksın bunu açıklasın. Kendisi değil miydi daha geçen yıl “Olimpiyatların anahtarı Paralimpik Oynlarındadır” diyen? Ne çabuk unuttu ?
Spordan Sorumlu Bakanımız , daha öncede defalarca yazdığımız gibi artık ülkemizde sporun daha hızlı gelişmesi için Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ve Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’ni bir araya getirerek birlikte çalışmanın yollarını aramak durumundadır. Aksi halde yıllar geçer İstanbul’da Olimpiyat yapmakta hayal olur.