Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları


Bir süre önce 2012 Londra Paralimpik Oyunları’na hazırlanan görme engelli atletlerimizin Edirne’de 3 hafta hangi zor koşullar altında oyunlara hazırlandıklarını Fanatik Gazetesi’nde Hamit Turhan’ın kaleminden öğrenmiş ve bu yazıyı sütunlarımıza taşıyarak Gençlik ve Spor Bakanlığı’na şunları sormuştuk:


1- Edirne ili sınırları içinde kamp yapan milli sporcuları ilin Gençlik Spor İl Müdürü kaç kez ziyaret etmiştir? Bir ihtiyaçları olup olmadığını sormuş mudur?
2- Bu yapılmadı ise bu konuda bir araştırmaya gerek görülmüş müdür?
Tabii ki cevap alamadık.

Siirt
Yaklaşık bir yıl önce Siirt’te tekerlekli sandalye basketbol takımı kurulmasına karar verildi. Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı maliyeti 100 bin lirayı bulan sandalyeleri oyuncuların ölçülerine göre yaptırarak Ankara’da bir depoya koydu. Gel gör ki Siirt’teki spor salonu engellilerin kullanımına uygun değildi. Nerede ise yeniden yapılması gerekiyordu. Bu haberi de sütunlarımıza taşıyınca Gençlik ve Spor Bakanlığı Basın Müşavirliği devreye girdi. Önce Siirt Gençlik Spor İl Müdürü daha sonra da yetkili bir mimar arayarak, yeni yapılan 250 kişilik bir spor salonunu engellilere uygun olarak düzeltilmeye başlandığını ve çalışmaların nisan ayı sonunda biteceğini söyledi. Geldik haziran ayının sonuna, bir ses yok. Sandalyeler depoda, sporcular Siirt’te birbirlerine kavuşacakları günü bekliyorlar.

Kırklareli
Kırklareli’nde sporcu evi restore ediliyor. Burada kalan engelli sporcular için yapılmış olan tuvalete koydurulan klozet kırdırılıp yerine alaturka hela yapılıyor. Duşakabin girişlerinin ise 40 cm genişliğinde olduğunu görünce Kırklareli Bedensel Engelliler Spor Kulübü’nün kurucusu, büyük emekleri geçen Erol Gökçe yetkililere neden böyle yaptıklarını soruyor. Aldığı cevap ise ‘Emir gereğince yaptık’ oluyor. ‘Emir aldıkları makamı da açıkça ifade etmeyeyim’ diyor Gökçe.
Eğer durum gerçekten böyle ise, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın engelli sporcuların önünü kesen bu değişiklikleri kimin yaptığını ortaya çıkarması gerekir.

Haberin Devamı


Yıllardır hep aynı şeyi yazıp, söylüyoruz. Herhangi bir ilde engelli sporu gelişiyorsa, bu oradaki Gençlik ve Spor İl Müdürü’nün konuya ilgisi ve bu konudaki çabaları ile sınırlı kalıyor. Nedeni ise bu konuda henüz Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından bir sistem geliştirilmiş olmamasıdır.