Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Geçtiğimiz haftalarda spor kulüplerinin sorunları ile, sporda şiddet sorunları araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu’nda engelli sporları federasyon başkanları da davet edilerek bilgilerine başvuruldu.
Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Başkanı Tarık Bitlis kendi spor dallarında şiddetin söz konusu olmadığını belirtti.
İşitme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Oktay Aktaş ise; iki öneride bulundu.
1- Futbolda amigoluk ve tribün liderliğinin yasaklanması,
2- Emniyet içinde şiddetle ilgili bir oluşturulması,
Oktay Aktaş’ın özellikle ikinci önerisi bizlere göre de dikkate alınmaya değer.
Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Veysel Gülpınar ise; bütçelerinin yetersiz olduğunu dile getirdi.
Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Mesut Dedeoğlu da aynı şekilde bütçelerinin yetmediği konusunu belirterek “Tek istediğimiz bütün sporlarda sporcularımızın kamp yapabilmesi” diye konuştu.
Herhalde bu iki başkanımız biraz çektikleri mali sıkıntıların da etkisinde kalarak kendilerini Meclis Bütçe Komisyonu‘nda zannettiler.
Bu arada Veysel Gülpınar’ın belirttiği bir husus da gerçekten önemli. O da; yasaya göre futbolda şiddetle ilgili kesilen cezalardan elde edilen gelirlerin engelliler federasyonuna gelmesi gerektiği, ancak bugüne kadar kendilerine çok cüzi miktarda yardım yapıldığı. Üzerinde durulması gereken konulardan bir tanesi budur.
Artık belli oluyor ki engelliler sporuna “Gönül sponsorları dışında” ülkemizde sponsor bulmak neredeyse olanaksız gibi. Bu bakımdan ilgili yasaya göre futbolda şiddetle ilgili kesilen cezalardan, bu federasyonların paylarının verilmesi de gerekli hale geliyor.
Medyamız ise maalesef engelliler sporuna hala gereken ilgiyi göstermiyor. Böyle olunca da sponsor bulmak da mümkün olmuyor.