Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

28 Eylül-4 Ekim 2013 tarihleri arasında İtalya’nın Lignano Sabbiadoro kentinde Avrupa Engelliler Masa Tenisi Şampiyonası yapıldı. 30 ülkenin katıldığı şampiyonada, belki de masa tenisine spor tarihlerinde en geç başlayan ülke Türkiye idi.
Engelli masa tenisçilerimiz, Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Hollanda, İngiltere, İrlanda gibi ülkelerin sporcuları ile yarıştılar. Ülkemizde 11-12 yıllık bir geçmişi olan bu spor dalının ilk tohumları 2000’li yılların başlarında (TESYEV) Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı’nın organizasyonunda, o zamanki Alman Kadın Engelli Masa Tenisi Milli Takımı antrenörü Dr. Volker Anneken’in, İstanbul’da ilk kez verdiği antrenörlük semineri ile hayata geçirildi. Daha sonra Türk antrenörlerimiz çeşitli zorluklarla mücadele ederek ve TESYEV’in malzeme destekleri ile çeşitli kulüplerimizde sporcularımız yetişmeye başladı.
Yukarıda bahsettiğimiz son Avrupa Şampiyonası’nda Milli Takımlarımız 1 altın, 1 gümüş, 1 bronz olmak üzere 3 madalya, ferdi ve takım yarışmalarında 4 altın, 3 gümüş, 2 bronz toplam da 9 madalya kazanmışlardır. Ferdi müsabakalarda 4. klasmanda Abdullah Öztürk, 9. klasmanda Neslihan Kavas, 10. klasmanda Ümran Ertiş, sırasıyla Fransız, Norveç ve Rusya ekiplerini yenerek altın madalyaya ulaşmışlardır. 4. klasmanda Abdullah Öztürk, 10. klasmanda Hilal Türkkan gümüş madalyaya sahip olurken, yine 10. klasmanda Ebru Can bronz madalyaya ulaşmıştır.
Takım müsabakalarında ise Neslihan Kavas, Ümran Ertiş, Hilal Türkkan, Merve Cansu Demir’den oluşan Milli Takımımız , finalde Rusya’yı yenerek Avrupa Şampiyonu olurken, 4. klasmanda Abdullah Öztürk , Nesim Turhan’dan oluşan takımımız Fransa’ya yenilerek gümüş madalyayı almıştır. Ve 5. klasmanda Ali Öztürk, Süleyman Vural, Hamdi Çalışkan’ dan oluşan takımımız Sırbistan’a yenilerek bronz madalya sahibi olmuştur.
Bütün bu sonuçlar, engelli sporuna gönül vermiş kulüplerimizin antrenörlerinin ve sporcularının çalışmalarının sonucunda ortaya çıkmıştır. Son 2 senedir engelliler sporuna olan devlet desteğinin azalması, gelecekle ilgili bir takım endişeleri de birlikte getirmektedir.
Umudumuz, devletimizin spor yetkililerinin biran önce kalıcı çözümler konusunda engelliler sporuna destek olmasıdır.