Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

13 Temmuz 2010 tarihinde, yani bundan yaklaşık 4 sene önce Seul’de, Kore Milli Paralimpik Komitesi ile Türkiye Milli Paralimpik Komitesi bir işbirliği anlaşması imzaladı. Anlaşma genellikle, engelliler sporu konusunda işbirliğini ve karşılıklı temasları içeriyordu. Türkiye Milli Paralimpik Komitesi, Güney Kore’nin zayıf olduğu goalballda, kendilerinin talebi üzerine, Türkiye Milli Takımı’nın antrenörü Gökhan İnce’yi, Kore’li antrenörleri eğitmek üzere göndermeyi teklif ve kabul etti. Bunun karşılığında ise okçuluk konusunda Dünya’da ileri ülkelerden biri olan Güney Kore’den, aynı şekilde antrenör hocasının bir süreliğine Türkiye’de kalmasına talep etti.
Aradan seneler geçti, geçtiğimiz sene Uluslararası Paralimpik Komitesi’nin genel kurulundan önce, Kore Paralimpik Komitesi Başkan Yardımcısı yönetimde aday olduğu için, Türkiye’nin desteğini sağlamak üzere İstanbul’a geldiler ve kendilerine yalnız Türkiye olarak değil, Türkiye’nin ricasını kırmayacak diğer ülkeler nezdinde de çalışmalar yapıldı ve Güney Kore Uluslararası Paralimpik Komitesi Yönetim Kurulu’nda temsil edilmeye başlandı.
Bu ziyaretleri sırasında, kendilerine, niçin bu imzalanan protokolün üzerinden o zamandan 3 sene geçmesine rağmen, hâlâ aktif bir çalışma yapılmadığı sorulduğunda, “Okçuluk antrenörünü Türkiye geldiğinde, Türkiye’ye göndermek için gerekli finansman kaynağını bulamadık” açıklaması getirildi. Yıllık bütçesi 50 milyon dolar olan Kore Milli Paralimpik Komitesi’nin yetkililerinin bu cevabı bizleri oldukça şaşırttı. Güney Kore’li kardeşlerimize tavsiyemiz, sadece 1950 yıllarında binlerce şehit vererek destek olduğumuz Güney Kore’nin, bu konudaki teşekkürleri ve duyarlılıkları bu günün Dünyası’nda artık çok da geçerli olmuyor. İmzaladıkları sözleşmelere de sadık kalmaları gerekiyor.
Eğer ülkemiz sporunu idare edenler, engelli sporuna gerekli desteği bilinçli olarak verirlerse, 2016’da olmasa bile 2020, 2024 Paralimpik Oyunları’nda Türkiye, Dünya’da birçok ülkeyi geçecek duruma gelecektir. Bunun için de Güney Kore Paralimpik Komitesi ile işbirliğine gerçekten ihtiyaç yoktur.