Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz hafta Kore’nin başkenti Seul‘de, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’nin 2008 Pekin Paralimpik Oyunları sırasında liderliğini ve fikir babalığını yaptığı Uluslararası Paralimpik Gençlik Kampı’nın ikincisi yapıldı. Hatırlanacağı üzere birincisi geçtiğimiz yıl Marmaris’te yapılmıştı. Kore’deki kampa Almanya, Hollanda, Yunanistan, Güney Kore, Türkiye ve Singapur’un 12- 18 yaş arası genç sporcuları katıldı. Bir hafta süreyle birbirlerinin kültürlerini tanıdılar , çeşitli branşlarda spor yaptılar.
Kamp, Seul’e 2 saat mesafedeki ICHON isimli 150 bin kişinin yaşadığı bir kentin yakınında yapıldı. Kore Milli Paralimpik Komitesi geçtiğimiz yıl Ekim ayında burada Paralimpik Milli Sporcularının Kamp Merkezi’ni inşa etmiş. İçinde 150 sporcunun yatabileceği, olimpik yüzme havuzu, basketbol sahası, judo salonu, eskrim salonu, goalball sahası gibi bölümleri bulunan bir tesis. Tesislerde ayrıca bir futbol sahası ve tartan pisti de bulunuyor.

Haberin Devamı

Bütçe farkı!
Kore Milli Paralimpik Komitesi’nin yıllık bütçesi devlet tarafından veriliyor ve 40 milyon Dolar. Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’nin bütçesi ise yapılan desteklerle yıllık 700 bin doları geçmiyor.
Kore Milli Paralimpik Komitesi’nin merkez binası 1988 de olimpiyatların yapıldığı olimpik park içerisinde. Merkezde görev yapan 67 kişinin yasa gereği yüzde 30‘u engelli. Haftada iki gün İngilizce hocası gelerek çalışanlara ders veriyor. En son 2008 Pekin Paralimpik Oyunları’na 77 sporcu ile katılan Kore, 10 altın, 8 gümüş, 13 bronz olmak üzere toplam 31 madalya almış. Biz ise aynı oyunlarda 1 altın, 1 de bronz madalya aldık.
2012 Paralimpik Oyunlarına 2 senelik bir süre kaldı. Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı’nın koordinasyonunda Bedensel Engelliler, Özel Sporcular ve Görme Engelliler Spor Federasyonları bu süreyi çok iyi bir şekilde değerlendirmek zorundalar. Önümüzdeki hafta, kamp sırasında katılan ülkelerin yaptıkları tanıtımları yazacağız.