Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

11- 13 Mart tarihleri arasında Köln’de, Avrupa Şampiyonlar Kupası ön elemeleri yapıldı. Galatasaray Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı’nın yanı sıra, Almanya’dan Köln 99ers, İtalya‘dan Anmic Sassari, Fransa‘dan HyËres Handiclub ve İspanya’dan Fundacio Grupo Norte Valladolid Kulüpleri katıldı.
Galatasaray’lı sporcular ilk şoku Köln havaalanına indiklerinde yaşadılar. Kendilerinin alınması için organizasyonu yapan Köln kulübü tarafından gönderilen otobüsün lifti yoktu ve engellilere uygun değildi.
Daha sonra 4950.- EURO olarak peşin ödedikleri para karşılığında getirildikleri otelde ikinci şoku yaşadılar. Bir gençlik merkezi olan tesisin yarısında inşaat devam ederken, bitirilmiş olan odalar engellilere uygun değil ve ranzalı idi. Tuvalet kapılarından tekerlekli sandalye içeri girmiyordu. Bu durum üzerine şikayetçi olan Galatasaray yetkililerine, organizasyonu yapan aynı zamanda Köln takımının başkanlarından biri olan Sedat isimli bir şahıs “Ne yapalım, işinize gelirse bu kadar. Merdiveni çıkamıyorsa 3 adımda emeklesin” deme küstahlığını gösterdi. Bunun üzerine şube kaptanı Dilara Endican’ın haber vermesinden sonra devreye girdik. Uluslararası Tekerlekli Sandalye Basketbolu Avrupa Federasyonu Başkanı Jan Berteling, Genel Sekreteri Ron Copperanth, ve ikinci başkanları Ulf Mehrens ile görüştük. Ancak kalınan yerin engellilere uygun olduğu iddia edilmeye devam edildi. Bu arada telefonda sert tartışmalar oldu.

Haberin Devamı

Aslan finallere kaldı
Galatasaray’dan bir gün sonra gelen Fransa, İtalya ve İspanya kulüpleri de oradaki koşulları görünce, onlarda turnuvaya katılmama kararı aldılar. Bunun üzerine takımlar bir başka otele yerleştirildi ve turnuvanın yapılması sağlandı. Ve Galatasaray şampiyon olarak Mayıs ayında Zwickau da yapılacak finallere katılmaya hak kazandı.
Bu arada Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’ndan hiçbir ses çıkmadı. Bu tip uluslararası organizasyonlara federasyonun bir temsilci göndererek, benzeri durumlarda katılan Türk takımlarının hakkını koruması gerekir.