Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

2000’li yılların başında, zamanın Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Fikret Ünlü, spor camiasında herkesin birbirine “kırmızı kutulu plaketler” vermesini yasaklamıştı. Çok da iyi yapmış idi. Geçtiğimiz yıla bakınca, engeli grubunda yine bir kırmızı kutulu plaket ve ödül enflasyonu yaşandı. Engelli ferdi sporcularımız veya takımlarımız elde ettikleri başarıdan sonra, hem devlet hem de özel sivil toplum örgütlerinden plaketler, ödüller aldılar. Devletimizin öngördüğü Ödül Yönetmeliği’ne göre verilen ödüller tabi ki yazımızın kapsamı dışındadır.
Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Pekin Paralimpik Oyunları’nda madalya alan 2 sporcumuzu ( biri mazereti dolayısıyla gelemedi) Meclis Başkanımıza, Başbakanımıza götürürken, aynı yıl içinde Dünya ve Avrupa Şampiyonaları’nda dereceye giren işitme engelli sporcularımızı unuttular. Yine Türkiye’nin tarihinde ilk defa bir takım sporunda Kıtalararası Şampiyon olan Galatasaray Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı da aynı şekilde unutuldu. Hatta takımımızdan bir tebrik mesajını bile esirgeyen devlet büyüklerimiz oldu.

Haberin Devamı

Bilgi eksikliği
Almanya’da, Pekin Paralimpik Oyunları’nda madalya alan sporcular, 2 ayrı davetle ülkenin Cumhurbaşkanı ve Başbakanı tarafından plaketlerle ödüllendirildiler. Biz de olduğu gibi aklına gelen bakan veya kurum, engelli sporcuları ödüllendirmeyi, plaket vermeyi düşünmedi.
Sene sonuna doğru Sabancı Vakfı da engelli sporculara teşekkür plaketleri verirken, bedensel ve zihinsel engelli sporcuları öne çıkarıp, aynı şekilde işitme engelli sporcularımızı unuttu. Bütün bu olanlar ise, engelliler sporu konusundaki bilgi eksikliğinin ülkemizde hâlâ giderilememiş olmasına bağlı. Umarız bu yıl engelli sporcu ve takımlarımızın Avrupa ve Dünya çapında elde edecekleri başarılar, devlet büyüklerimiz ve sivil toplum örgütlerimiz tarafından unutkanlıklara neden olmayacak şekilde ödüllendirilir.