Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Son günlerde dikkatimizi çeken bir reklam var. Reklamın başlığı ise ‘BASTIRIN KIZLAR’. ING, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin resmi sponsoru olarak 2020 Olimpiyat Oyunları’na katılacak 8 kadın milli sporcumuzu tanıtarak desteklediğini duyuruyor. Öncelikle bunun için teşekkür ediyoruz. ING Türkiye Genel Müdürü Pınar Abay da basın açıklamasında projeyi şu cümlelerle anlatıyor: “Kadın rol modellerin desteklenmesi ile toplumsal cinsiyet eşitliğinin güçleneceğine ve Türkiye’nin gerçek potansiyelinin ortaya çıkacağına inanıyoruz. Onlar kadının yerinin ‘tribün’ değil, ‘saha’ olduğunu bizlere kanıtlıyorlar. Kadının izleyici değil, sahadaki oyuncu olması gerektiğini gösterecekler. Yaptığımız iş birliği ile ‘Olimpik Kızlarımızın’ ilham veren mücadelelerini destekliyor olmaktan mutluyuz.”
Buraya kadar her şey güzel. Şimdi soruyoruz... Bu proje hazırlık aşamasında iken ING kurumundan kimse araştırma yapmıyor mu? Olimpiyat Oyunları’nın tek başına yapılmadığını bilmiyorlar mı? 2001’de Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) ile Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) arasında yapılan anlaşmaya göre bir ülkede olimpiyat oyunlarını yapabilmek, bu oyunlardan en geç 3 hafta sonra da Paralimpik Oyunları’nın yapılması şartına bağlıdır.
Şunu da belirtelim; Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’nin ING’den sponsorluk talebi yok. Siz çıkıp “cinsiyet eşitliği” diyorsanız, “kadının izleyici değil, sahadaki oyuncu” olmasının altını çiziyorsanız orada duracaksanız. Biz de altını çizeriz ki, “ING engelli kadın sporcuların aleyhine bir ayrımcılığa imza atıyor.”
Yoksa siz sadece kolları ve bacakları olan sporcuları desteklemeyi mi tercih ediyorsunuz? Eşitlik derken kendi arasında, kadınlar arasında kocaman bir eşitsizliğe imza atıyorsunuz. İki kolu olmayan sporcu Sümeyye Boyacı’nın kaç altın madalya kazandığını biliyor musunuz? Halterde dünya rekoru kıran Nazmiye Muratlı’dan haberiniz olmadı mı? Peki 2016 Paralimpik Oyunları’nda altın alan Goalball Kadın Milli Takımımızı araştırdınız mı? Biz bu örnekleri çoğaltabiliriz ama onların karşısında da sizin cevabınızın değişmeyeceğini biliyoruz. Dolayısı ile ‘eşitlik’ adına böyle güzel bir iş yaparken ortaya çıkan eşitsizlik bizi üzdü.