Ülkemizdeki “Herkes İçin Spor Federasyonu” son dönemde yaptığı etkinlikler ile ön plana çıkıyor. Ancak son statü değişikliğinde bu federasyonumuzun iş birliği yapacağı kurumlar arasında Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi ve Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’ni göremedik. Özellikle engelliler sporunda Avrupa, Dünya Şampiyonaları’na ve Paralimpik Oyunları’na katılan performans sporcularının yanında spor, engelli insanlarımızın rehabilitasyonu için büyük önem taşıyor. Örneğin Almanya’da yapılan çeşitli programlarla bedensel engelli insanların geniş alan spor etkinlikleri ile rehabilitasyonlarına katkıda bulunuluyor. Ve bu etkinlikler muhtelif yörelerde ilgili federasyonlarla işbirliği yaparak yürütülüyor.
Ülkemizde, Herkes İçin Spor Federasyonu’nun bedensel, görme, zihinsel ve işitme engelli spor federasyonlarımızla yapacağı işbirliği bu bakımdan büyük önem arz etmektedir. Özellikle omurilik felçli insanlarda sadece rehabilitasyon değil sosyal entegrasyonda bu yolla sağlanmaktadır.
Hayata bağlandılar
1950 yıllarının ortalarına kadar Batı’da omurilik felçliler toplumda gözükmeyerek hastanelerde ve bakım evlerinde ölüyorlardı. O yıllarda Sir Ludwig Guttmann tarafından geliştirilen tedavi yöntemine göre özellikle bu tip engelli insanların bazı yaraları, böbrek fonksiyonları iyileştirilerek hayata bağlanılır hale getirildi. Ve daha sonra yapılan çalışmalarla tekerlekli sandalye mahkumu bu engelli gurubunun hayata bağlanmaları ve yaşam sürelerinin uzatılması sağlandı.
Ülkemizde tekerlekli sandalye sporlarında mücadele eden sporcularımız içinde omurilik felçlisi olanlar oldukça az. Örneğin bir performans sporu olan tekerlekli sandalye basketbolunda kulüpler başarıya ulaşmak için ampute, polio ve daha önce sporcu iken geçirdikleri sakatlıklar dolayısıyla aktif sporu bırakan gençlere yöneliyorlar. Bu yapılırken de daha büyük bir çoğunluk olan omurilik felçlisi insanlarımızın rehabilitasyonu ve toplumla kaynaşması göz ardı ediliyor. Bu bakımdan görev Herkes İçin Spor Federasyonunu da düşmektedir.