Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sydney 2000 Paralimpik Oyunları’nda 5000 metre görme engelliler yarışı yapılıyor. Kenya‘nın Kikuyu kentinde 1974 yılında dünyaya gelen Henry Wanyoike kimsenin tanımadığı bir koşucu. Startın verilmesiyle birlikte Henry geride kalıyor, refakatçi koşucu onu çekerek yarışı başlatıyor.

İnanılmaz tempo
Henry, o andan itibaren öyle bir tempoyla yarışı götürüyor ki, pistin kenarından birileri “Bu süratle, bu deli düşer ve ölür” diye bağırıyor. Bir iki dakika sonra görme engelli koşucuların yayında bulunan refakatçi koşucu (görme engelli ile kendisinin arasında bileklerinde bir kordon ile bağlıdırlar) yere düşüyor. Zira refakatçi koşucu sıtma geçiriyor. Refakatçi yerinden doğruluyor, Henry ile pistin ortasında tartışıyorlar. Henry büyük bir hırsla refakatçisini tekrar koşmaya zorluyor. Ve daha sonra bitimden çok kısa bir süre önce yarışı önde götürürken refakatçi tekrar düşüyor, Henry onu ayağa kaldırıyor, zorla çekiyor ve böylece 5000 metrede altın madalyayı kazanıyor.

Haberin Devamı

Engellilerin sesi
Henry bugün 36 yaşında ve Afrika’daki engelli insanların sesi. Kendisi, dünyanın renklerinden mahrum kalmanın ne demek olduğunu biliyor ve yıllardır bir sembol olarak dünyadaki sayısız engelli insana azmi ile örnek oluyor.
1974 doğumlu Henry, 1995 yılında bir gece görme yetisini kaybediyor. Okulda iken, 10.000 metrede ilk Şampiyonluğunu kazanan atlet, kör olduktan sonra da koşmaya devam ederek, büyük başarılar yakalıyor.
2004‘de Boston Maratonu’nu 2 saat 33 dakikada tamamlıyor. 5000 metrede 15: 17, 1000 metrede ise 32: 34 ile Dünya rekorlarını elinde tutuyor.
2004 yılında Almanya’da Herdel Yayın Evi tarafından çıkarılan ve Henry’nin hayatını anlatan “Işığa Doğru Uzun koşu” adlı kitabında yaşadıkları anlatılıyor.
Bu kitabın Türkçe’ye çevrilmesi eminizi ki ülkemizdeki yalnız engelli sporcuların değil, tüm engelli insanlarımızın da neler yapabileceklerini okumaları bakımından çok faydalı olacaktır.