5- 15 Ekim tarihleri arasında Adana’da yapılan Avrupa Tekerlekli Sandalye Basketbol Şampiyonası’nda Milli Takımımız tarihinde ilk defa 2’nci oldu. Medyamızda fazla yer bulmamasına rağmen özellikle katılan ülkelerde bu ikincilik büyük yankı uyandırdı. Bir gazetemiz de finalde İtalyanlara yenildikten sonra ertesi gün “Gümüşte kaldık”(!) başlığı ile haberi duyurdu. Doğrusu “Gümüş kazandık” olmalıydı. Şampiyonaya Türkiye ile birlikte Tekerlekli Sandalye Basketbolunda söz sahibi olan Almanya, İtalya, Hollanda, Fransa, İsrail, ,İspanya, İsveç (Geçen yılın Avrupa Şampiyonu ) gibi ülkeler katıldı.
Bu ülkelerin neredeyse tamamında engeliler Spor Federasyonları 1948 ila 1952 yılları arasında kuruldu. Ülkemizde ise, o zamanki adıyla Özürlüler Spor Federasyonu’ nun kuruluş tarihi 1990. Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’nun faaliyete geçmesi ise 2000 yılında başladı. 40- 50 sene geriden gelip tekerlekli sandalye basketbolunda söz sahibi ülkeleri yenerek Avrupa ikincisi olan Milli Takımımız yine basınımızdan gerekli ilgiyi göremedi. Alman Tekerlekli Sandalye Sporları Federasyon Başkanı Ulf Mehrens, şampiyonadan sonra arayarak “Bu Türk Milli Takımına sadece saygı duyulur, kutluyorum” dedi. Önümüzdeki yıl İngiltere’de yapılacak Dünya Şampiyonası hazırlıkları hemen başlamalı. Başta Spor Bakanlığı olmak üzere, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ve Basketbol Federasyonu’nda Bedensel Engelliler Spor Federasyonuna gerekli desteği vermeli. Gerçi Basketbol Federasyonunda, tekerlekli sandalye basketbolunu sevmeyen ve bilmeyen Doğan Hakyemez olduğu sürece destek konusunda pek ümidimiz yok ama...
İlgisizlik
Avrupa Şampiyonasına sporla ilgili devlet büyüklerimiz de, basınımız gibi ilgisiz kaldı. Aynı şeyler Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT)için de geçerli. İspanya TV 1, İtalya Raisport ve İngiltere BBC Sport, Adana‘ya kadar gelerek kendi takımlarının maçlarını ülkelerine yayınlarken, TRT‘miz sadece küçük bir kamera göndermekle yetindi. Sonra büyüklerimiz ülkemizde Olimpiyat Oyunları’nın yapılacağından bahsediyorlar. Yine tekrar edelim Engelliler Olimpiyatı yani, Paralimpik Oyunları yapılmadan olimpiyat yapmak mümkün değil. Bu bilince eriştiğimiz zaman her şey çok daha kolay olacak.