Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu’na bağlı olarak goalball, futsal B1, futsal B2- B3, yüzme, halter, atletizm, satranç ve judo dallarında 60’ın üzerinde Görme Engelliler Spor Kulübü faaliyet gösteriyor. Çok değil bundan 10 yıl önce görme engelliler spor kulüpleri sayısı 0 idi. 1999 yılında ilk goalball toplarını (içinde zil olan toplar) Atatürk Havalimanı’nda bir torba içinde gümrüğe getirdiğimde kontrol memurları da oldukça şaşırmıştı.
Özellikle son senelerde Mesut Dedeoğlu’nun başkanlığında görme engelliler sporu yalnız yurt içi müsabakalarda değil, uluslararası alanda da önemli başarılara imza atmaya başladı. (IBSA) Uluslararası Görme Engelliler Spor Federasyonu Genel Sekreterliği de şuanda Mesut Dedeoğlu tarafından yürütülüyor.
Son 2 yılda, özellikle goalball, halter ve judo da uluslararası başarılar peş peşe gelmeye başladı. Geçtiğimiz yıl Amerika’da yapılan Halter Dünya Şampiyonası’nda 3 altın, 4 gümüş ve 3 bronz madalya kazanan görme engelli haltercilerimizden Serhat Uz kendi kilosunda bir dünya rekorunun da sahibi oldu.
Yine geçtiğimiz yıl Amerika’da yapılan Dünya Gençlik Oyunları’nda 4 altın, 1 gümüş ve 1 bronz madalya kazanan görme engelli sporcularımız bu yıl Antalya’da yapılan Dünya Judo Şampiyonası’nda 2 bronz madalya elde ederek kızlarda takım halinde ikinci oldular. Şampiyonaya katılan ülke sayısının 38 olduğunu söylersek başarının önemi bir kez daha ortaya çıkıyor.
Sistem önemli
Sistemli çalışıldığı zaman neler olabileceği böylece daha net bir şekilde görülüyor. Şimdi Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV) önümüzdeki haftalarda Görme Engelliler Spor Federasyonu’na bağlı spor kulüplerine yurt dışından getireceği 450 adet futsal topu ile bir o kadar da goalball topunu dağıtacak.
Engelli grupları içinde eğitim seviyesi en yüksek grup görme engellilerdir. Bu avantajlarını, kişisel hırslarını bir kenara bırakarak, Görme Engelliler Spor Federasyonu’ na daha fazla destek vermeleri şeklinde kullanırlarsa bu sporlarda uluslararası başarılarımızın daha da artacağına inanıyoruz.