Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Görme engelliler atletizm yarışmalarında, atlet ile birlikte bir de kılavuz birlikte koşar. Kılavuz el bileğinden, görme engeli atletin sol veya sağ kolunun el bileğine bir bantla bağlanır. Bu kılavuzların en az görme engelli atlet kadar atletik yapıya sahip olması ve koşulan yarış mesafelerinde deneyimli olmasıdır. Kendisi görme engelli atletlere parkur üzerinde yol gösterir.
Sonra, görme engelli atlet bir Avrupa, Dünya Şampiyonası’nda veya Paralimpik Oyunlarda derece aldığında, Ödül Yönetmeliği’ne göre ödüllendirilir. Antrenörü de belli bir miktarda ödül alır. Kılavuza hiçbir şey verilmez.
Senelerdir süre gelen bu durum, artık işin sona geldiğini ortaya koymaktadır. Çünkü, görme engellilerle kılavuz olarak yarışacak atletler bulunamamaktadır. Yazdığımız zaman kızanlar oluyor. Ama engelliler sporuna gerekli ilgi hala gösterilmiyor. Artık Spor Genel Müdürlüğü her engelli grubuna göre, belli olan spor branşlarının özelliklerine göre yapılacak toplantılar ile, sorunların masaya yatırılıp çözüm önerileri ile bir program yapmak zorundadır.
Tüm görme engelli atletizm branşları olan kulüplerimizin yanı sıra, Gaziantep Görme Engelliler Spor Kulübü‘de şu günlerde 7 sporcusu ile, Ağustos ayında İngiltere’de gerçekleştirilecek Avrupa Şampiyonası’na hazırlanırken aynı sorunla uğraşıyor. Yani kılavuz koşucu, yukarıda belirttiğimiz nedenlerle bulunamıyor ve yarışacak sporcular gerekli antrenmanları büyük zorluklarla yapıyorlar. Ve de biz bu sporcularımızdan Avrupa Şampiyonasında “MADALYA”’ almalarını bekleyeceğiz. Öyle mi?
Umudumuz, Gençlik ve Spor Bakanımızın bu konuya el atması ve Ödül Yönetmeliği’nde hakkaniyete uygun bir değişikliğe gidilmesi.