Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz yıl 2016 Rio Olimpiyatları’ndan başlamak üzere 2 yeni spor dalı olimpiyat programına ilave edildi. Bunlardan birisi Golf, diğeri ise Rugby. Rio‘da 60 golfcü, 72’lik bir sahada yarışacaklar. Buna paralel olarak 2016 Rio Paralimpik Oyunları’ndan itibaren, öncelikle engelliler golfü ve tekerlekli sandalye ragbi branşlarının da oyunlarda yer alması planlanıyor. Bu konuda bu yıl 16 Temmuz‘a kadar Uluslararası Paralimpik Komitesi’ne başvuru paketi sunulacak, daha sonra bu bilgiler incelenecek ve Uluslararası Komite’nin Aralık ayındaki toplantısında bu konuda bir karar verilecek.
Uluslararası Golf Federasyonu Dünya’da ki ilgili Engelli Golf Federasyonları’na başvurarak bu konudaki çalışmaları hızlandırmalarını istedi. Bu bağlamda Türkiye Golf Federasyonu 13-15 Nisan tarihlerinde Türkiye’de ilk defa 11 Avrupa ülkesinin katılımıyla Uluslararası Engelliler Golf Müsabakalarını organize etti. 4 yıl önce Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı ve Türkiye Golf Federasyonu işbirliği ile başlatılan engelliler golfü de ilk meyvelerini verdi ve Mehmet Kazan kendi kategorisinde şampiyon oldu.

Haberin Devamı

Bakandan destek
Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’de, Avrupa Engelliler Golf Federasyonu’nun, Türkiye Golf Federasyonu ile yapılan görüşmeler sonucunda engelliler golfünün tanıtılmasına ve 2016 dan itibaren büyük bir ihtimalle Paralimpik branş olarak başlatılmasına katkıda bulunmak üzere bu turnuvayı destekledi.
En büyük destek ise Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Sayın Faruk Nafiz Özak‘dan geldi. Kapanış törenine katılan Özak, 11 Avrupa ülkesinin gölfcüleri, Avrupa Engelliler Golf Federasyonunun Başkanı, Genel Sekreteri ve Yönetim Kurulu Üyelerinin şaşkın bakışları arasında bir konuşma yaparak, şampiyonları kutladı. Belli ki orada bulunan Avrupalı temsilci kendi ülkelerinde bir engelli golf turnuvasına katılan Spor Bakanı hiç görmemişlerdi ve şaşkınlıkları bundandı.
2016 yılından itibaren birçok engelli branşında olduğu gibi “TEK DÜNYA TEK SPOR” çerçevesinde golf de ilgili ülkelerin Golf Federasyonları tarafından organize edilecek. Uluslararası Paralimpik Komitesi’nin vereceği karar doğrultusunda gelişmeleri hep birlikte izleyeceğiz.