Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Almanya’da toplam 19 adet Olimpiyat Hazırlama Merkezi bulunuyor. Bu merkezlerde Olimpiyatlar’a ve Paralimpik Oyunları’na hazırlanan sporcular, bir kısmı yatılı olarak, ilgili sporlarda antrenman yapıyorlar, fizik tedavi ve tıp merkezleri ve psikologlar kendilerine destek oluyor. Frankfurt’ta kurulu merkez, 19 merkezin içinde, ilk üçte yer alıyor.
Geçtiğimiz hafta Hessen Eyaleti’nin başkenti olan Wiesbaden’de Olimpiyat Merkezi’nin 25’inci yılı bir akşam yemeği ile kutlandı. Hessen Eyaleti Başbakanı Volker Bouffier’in yaptığı konuşma, spor ile ilgili birçok devlet adamına örnek olacak nitelikteydi. 160 davetlinin bulunduğu salonda, Hessen eyaletinde (Başbakan daha önce spordan da sorumlu olan İçişleri Bakanı idi) sporun nasıl geliştiği, sporda en önemli faktörün spor kulüpleri olduğunu, bunların desteklenerek bu eyaletten nasıl şampiyonlar çıkarıldığını anlattı. Salonda bulunan Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’ndan madalya almış sporcular tanıtıldı. Olimpiyat Komitesi ile Paralimpik Komitesi’nin nasıl el ele çalıştığı vurgulandı. “Olimpik ve Paralimpik Oyunlar eşit değildir” diyen TMOK Başkanına böyle toplantılara katılarak bir şeyler öğrenmesini tavsiye ederiz.
Frankfurt Olimpiyat Hazırlama Merkezi’nin 24 senedir müdürlüğünü yapan Werner Schäfer’de 20 yıllık dostumuz. Bir gün ülkemizde benzeri merkezler kurulursa mutlaka kendisinden faydalanmak gerekir.
Birçok ülkede Olimpiyat ve Paralimpik Komiteleri’nin nasıl çalıştığını anlamak ve görmek için spor yetkililerimizin, özellikle Olimpiyat Komitesi’nde görev alan insanlarımızın kişisel kaprislerini bir yana bırakarak, bu ülkeleri ziyaret ederek bilmediklerini öğrenmelerinde büyük fayda olduğunu inanıyoruz. Sadece basın toplantıları yaparak ve bazen de gerçeklere uymayan sözler söyleyerek 2020 İstanbul Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nı ülkemize getirmenin zor olacağını artık hepimiz anlamalıyız.