Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

20 yılı aşkın süredir Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile birlikte, hem zamanında federasyon başkanı olarak hem de daha sonra Türkiye Milli Paralimpik Komitesi olarak birlikte çalışmalarımız oldu.
20 senedir değişmeyen bir kural var. Hangi spor federasyonu olursa olsun, yıl sonunda, bir sonraki yılın bütçe çalışmalarını yapar. Ulusal-uluslararası müsabakalar, eğitim, milli takım kampları vs. gibi konularda bütçesini hazırladıktan sonra, genellikle Spor Genel Müdürlüğü’nün bir Genel Müdür Yardımcısı, bir iki daire başkanı, federasyon başkanlarına randevu verir, bir odaya alınırlar. Daha önce kendilerine teslim edilen dosyalara bakıp, söz gelişi 5 milyon lira talebinde bulunan federasyona “canım buna 2,5 milyon yeter” diyip, üç beş dakikada sonra federasyon başkanı odadan dışarı çıkar. Bu, “bakkal hesabına” yıllardır bir çözüm bulunamadı.
Federasyonların verdikleri bütçeler incelenerek, ne kadar önemlidir, Türk sporunun geleceğine katkısı nedir, o sene yapılacak uluslararası yarışmalarda ilgili federasyonun ülkemizin ismini duyurmaya katkısı ne olacaktır? Yani sporcular yetiştirme konusunda bütçe de ödenek ayrılmış mıdır? Bunlara hiç bakılmaz, ulufe dağıtır gibi bütçeler tespit edilir. Sonra sene içinde bu bütçeler yetmeyince, Spor Toto’dan destek alınıp “işte biz spora destek oluyoruz” diye Spor Genel Müdürlüğü ortaya çıkar ve yine hiçbir esasa bağlı olmayan koşullarda ilave bütçeler verir ya da vermez.
21. yüzyılda artık Türkiye’de sporda da bütçelerin hem gerçekçi hazırlanması hem de o hazırlanan bütçeleri denetleyebilecek kapasitede Spor Genel Müdürlüğü elemanlarına ihtiyaç olduğu bir gerçektir.
Bu konudaki yeni ümidimiz de modern bir görüşe sahip Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Akif Çağatay Kılıç’dır.