Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta İsrail’de yapılan Avrupa Tekerlekli Sandalye Basketbol Şampiyonası’nda Engelsiz Dev Adamlar’ımız Avrupa 5.’si olarak bedensel engelliler spor tarihinde ilk defa önümüzdeki yıl Londra’da yapılacak Paralimpik Oyunları’na katılma hakkı kazandılar.
Bu başarının temeli, bundan 12 sene evvel atılmıştır. Ve uzun bir sürecin sonunda, önümüzdeki sene Londra’ya gitmek Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımı‘mıza nasip olmuştur. Bugünlere gelmekte Rahmetli Dr. Trawinski‘den, Ali Duran Karakaya’ya, Demirhan Şerefhan’a, Sedat İncesu’ya ve Mehmet Önüt’e kadar bir çok insanın emekleri vardır. En büyük alkışlar da yıllardır canlarını dişlerine takarak oynayan sporcularımıza aittir.
Göreve geldiğimiz 1998 senesinden bu güne kadar, tekerlekli sandalye basketbol kulüp sayısı ülkemizde 18‘den yaklaşık 67-68‘e çıkmıştır. Bunlara verilen emek, yapılan yatırım nihayet karşılığını görmüştür. Engelliler Spor Federasyonu’nu 1950‘li yıllarda kuran Avrupa ülkelerini de geride bırakarak, 2012 Londra Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları‘na katılma hakkı kazanmışlardır.
90‘lı senelerin başında “Hastane sandalyeleri” ile bu sporu başlatanlar da unutulmamalıdır.
Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımı’mıza acilen bir sponsor bulunmalı ve önümüzdeki bir yılı iyi değerlendirerek, özellikle yoğun dış temaslarla, bu başarının, 2012 Londra Paralimpik Oyunları’na taşınması sağlanmalıdır.
Bu hafta başında ziyaret ettiğimiz Spor Bakanımızın bu konuda her türlü desteği vereceğine inancımız tam.
Bedensel engelliler sporunun içinde yaşayanlar neyin nasıl yapıldığını, bugünlere nasıl gelindiğini yakinen bilmektedirler. Orada, burada konuşan, sağa sola yazılar yazan, gerçekleri söylemeyenlere de son bir sözümüz var :”Güneş balçıkla sıvanmaz“