Murat Ağca, bu hafta Hürriyet Spor ilavesinde olimpiyatlarda izlenmesi gereken 10 sporcu arasına Natalie du Toit’i de aldı. Natalie Güney Afrikalı bir yüzücü. 24 yaşında. 17 yaşında iken geçirdiği bir bisiklet kazası sonucu sol bacağını dizinden kaybediyor. Geçtiğimiz ay, İspanya Sevilla’da yapılan Dünya Şampiyonası’nda 10 km. yarışlarında olimpiyatlara katılma hakkını kazanıyor ve böylece olimpiyatlarda yarışan ilk tek bacaklı yüzücü olacak. Daha önce katıldığı ATİNA PARALİMPİK Oyunları’nda 5 altın ve bir de gümüş madalya sahibi, rüyalarını süsleyen olimpiyat katılımına hak kazandıktan sonra şimdi hedefi Pekin’de madalya almak. Son yapılan Dünya Şampiyonası’nda 10 km’yi 2.02.07,8 ile yüzerek 4’üncü olan Natalie gülümseyerek “Madalya hakkımı Pekin’e sakladım’’ diyor. Yarışı üçüncülükle bitiren çift bacaklı yüzücü ile arasındaki fark ise sadece 5 saniye. Natalie, “Olimpiyatlarda yarışmak hep rüyalarımı süslerdi. Bacağımı kaybetmem, bu hayalimi hiç etkilemedi.”
İSTANBUL 2008
Bizde ise Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Usta, defalarca maratonlar yüzmüş, Dünya Şampiyonası’na katılmış engelli yüzücümüz Ali Uzun’ u “Hayati tehlikesi var” diye yarışlara almıyor. İyi ki 2008 Olimpiyatları İstanbul’da yapılmadı. Nihat Usta, Natalie’nin olimpiyat hakkını kazanmasından sonra “Ölümcül tehlikesi var” diye bu yüzücüyü 10 km. yarışlarına aldırmasaydı ne yapardık? Natalie, dua etsin ki, Güney Afrika’ da yaşıyor. Ülkemizde doğsa idi, bizler onu engelsizler ile birlikte yarışlara sokmazdık. Aynen Ali Uzun örneğinde olduğu gibi.
İşte ülkemizdeki spor adamı geçinenlerin spora bakış açısı. Sonra bu kafalarla kalkıp “2020 Olimpiyatlarına adayız” diyoruz. Onu söylerken bile yanlış yapıyoruz.
Tekrar edelim. 2020 İstanbul Olimpiyat Oyunları değil, onun adı 2020 İstanbul Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’dır. Bizde bıkmak usanmak yok. Anlamayanlara anlatana kadar devam.