Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Ülkemizde engellilerin, özellikle bedensel engellilerin spor yapmasına uygun salonlar çok da fazla değil. Yeni yapılan salonlarda bile, o illerde bir gün engellilerin de o salonlarda spor yapabileceği pek kimsenin aklına gelmiyor. Biz bunları yazdıkça ilgililer kızıyor. Amaç kimseyi kızdırmak değil. Ülkemizde son yıllarda büyük ivme kazanan engelliler sporuna daha çok dikkat çekmek ve bir gün ülkemizde Paralimpik Oyunları yapılacaksa bunların alt yapısını sağlamak için yetkilileri uyarmak.
1999 yılında ilk defa zamanın Cumhurbaşkanı, Spor Bakanı, İstanbul Valisi tarafından açılan İstanbul Bahçelievler’deki o zamanki adıyla Özürlüler Spor Salonu’nun açılışından bir süre sonra gittiğimizde, tuvaletlerin alaturka olduğunu gördük. Yani adı “Engelliler Spor Salonu” olan bu tesis de tekerlekli sandalyeye bağımlı yaşayan bir sporcumuz ihtiyaçlarını tuvalette nasıl giderecekti, onu düşünen bile olmamış.
Daha sonra yine bu sütunlarda bu konuyu dile getirmemizin sonucu, o zamanki İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürü Tamer Taşpınar derhal gerekli önlemleri alarak salonun bu bölümünü de tekerlekli sandalyeli sporcularımıza uygun hale getirmişti. Böyle mi olmalıydı?
Hele son dönemde birçok ile yapılan müdür atamalarını gördükçe, o illerde bırakın engellileri, sporun nasıl gelişeceği konusunda ciddi endişelerimiz var. Umarız sporun dışından yapılan bu atamalarla gelen Gençlik ve Spor İl Müdürleri bir an önce “spor”u öğrenirler, özellikle de engelliler sporunu.
Engelliler konusunda yapılması gereken de Gençlik ve Spor Bakanlığı bugünden itibaren ülkemizin neresinde olursa olsun yapılacak yeni spor salonlarının girişlerinin, tuvaletlerinin, duşlarının ve seyirci bölümünün engellilere uygun yapılması konusunda genelge yayınlayarak, konunun takipçisi olmalı. Aksi halde engelliler sporunun gelişmesini beklemek hayal olur.