Uluslararası Paralimpik Komitesi 2005 yılında Engelliler Kürek Yarışmalarını Paralimpik Oyunları kapsamına aldı. Şuanda Dünya’da 24 ülkede engelli kürek yarışmaları yapılıyor. Engelliler küreği 4 sınıfta yapılıyor : 4 Tek dümencili, iki çifte, tek çifte erkekler ve tek çifte bayanlar.
4 tek ve 2 çiftede yarı yarıya bayanların ve erkeklerin aynı teknede bulunma mecburiyeti var. İlave olarak, 4 tek de istenirse entegrasyonu teşvik bakımından bir görme engelli de yer alabiliyor. Yarış mesafesi 1000 metre.
4 tekde , kurallara göre kürekçiler kopmuş kol ve bacaklarını kullanabiliyorlar. 2 çiftede ise, kürek çekecek olanlar sadece kol veya yarım kollarını kullanarak kürek çekmek zorundalar. Bacakları sadece makaralı oturakları ileri geri hareket ettirebilecek kadar kuvvete sahip olmak zorundalar.
Tek çifte bayanlar ve erkeklerde bacaklarını hiç kontrol edemeyen veya çok az kontrol edebilen kürekçiler yarışabiliyor. Yani sadece kollarıyla kürek çekmek zorundalar.
Ülkemizde durum
Ülkemizde gelişen engelliler sporuna paralel olarak, önümüzdeki dönemde kürek sporuna da yer verilmesi çok önemli olacaktır. Bunun için Galatasaray, Fenerbahçe, Anadoluhisarı gibi kürek sporuna yıllardır emek veren kulüplerimize de görev düşüyor. 2012 Londra Paralimpiklerine kürekçilerimizin katılmasını istiyorsak, zaman geçirmeden çalışmalara başlamak gerekir. Bu konuda Kürek Federasyonumuzun öncülüğüne yapılacak girişimlere destek olmaya da hazırız.
Ancak , Federasyonumuza bir tavsiyemiz, sakın ola ki eski başkanlarından Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Nihat Usta’ya fikrini sormasınlar. Engelli yüzücüleri engellediği gibi, engelli kürekçiler için de “Tekne batarsa , bunlar boğulur “ diyerek bu sporun başlamasına engel olabilir.