Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

1997 yılında, bu satırların yazarı engelliler sporuna Özel Olimpiyatlar ile başladı. O sene kimsenin organizasyonuna talip olmadığı oyunları, rahmetli Prof. Dr. Hıfzı Özcan, Tarık Bitlis ve Ali Üredi ile birlikte organize ederek bu branşların devamını sağladı.

1998 yılında Almanya’da bir görme engellilerin salon futbol maçı Futsal’da, ilk defa seyrettiği bu sporda hayretler içinde kaldı. Çünkü futbolcular birbirlerinin isimlerini söyleyerek, ayağa pas yapıyorlardı. Yanında oturan Almanya Görme Engelliler Spor Federasyonu Genel Sekreterine “Acaba bir şekilde görüyorlar mı?’’ diye bir soru yönelttiğin de, aldığı cevaptan çok utandı. Yalnız kendisi adına değil, Türkiye adına da. Çünkü böyle bir eğitim ve uygulamalar, o zamanlar Türkiye’de neredeyse yoktu. Genel Sekreter kendisine şöyle dedi. “Biraz yavaş konuşun Bay Kocaömer. Kulağınızı verin.’’ Çünkü futsal maçının oynandığı topların içinde çıngıraklar vardı ve takım arkadaşının ismini söyleyerek pası verdiğinde, o arkadaşı topun içindeki çıngırak sesinden, topun yönünü buluyor ve takımını atağa kaldırıyor veya savunmada başarılı oluyordu. Spor yöneticilerimizin bu kadar detayları bilmesine de gerek yok. Biz de bunları görerek, okuyarak, son 17 sene içinde öğrendik. Ancak, esasları ve engelliler sporunun birçok branşlarında, gerçekten performans sporunun yapıldığını en azından bilmeleri gerekir.

Haberin Devamı

Bir diğer konu ise paralimpik sporların tanıtılması. Bundan 3 sene evvel devlet desteği ile yapılan tanıtım çalışmalarından sonra, bu etkinlikler durmuştur. Ve yeniden başlanması gerekmektedir.

Hâlâ bazı, devlette görev alan, çeşitli kademelerdeki sporla ilgili kardeşlerimiz, PARALİMPİK kelimesini PARAOLİMPİK yazmaya devam ediyorlar. Çünkü yaptıkları işi ciddiye almıyorlar. İçlerinde , 1999 senesinde Ödül Yönetmeliği’nin tartışıldığı sıralarda, bir Merkez Danışma Kurulu üyesinin ’’Yahu bunların da sporu mu olur? Sakatın sporu dandik” sözlerini nerede ise bilmeden destekliyorlar.

2016 RİO geçer, 2020 TOKYO geçer, ancak gelişebilmek için paralimpik sporlarına ve paralimpik oyunlarının tanıtımına destek vermek gerekir.