Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bu hafta konumuz Almanya’dan. Heinrich Popow ve Markus Rehm ülkemizde tanınmayan ama tüm Dünya’nın tanıdığı iki Alman sporcu. Her ikisi de birer bacağını dizinden kaybetmiş ve atletizm yapıyorlar.
Heinrich Popow, 2012 Londra Paralimpik Oyunları’nda 100 metreyi tek bacakla 12,11 saniyede koşarak altın madalyanın sahibi oldu. Markus Rehm ise uzun atlamada bu seneki Dünya Şampiyonası’nda 7,95 metreye ulaştı. Engelsiz sporcularda Dünya rekoru ise 8,95 metre ile Mike Powell’e ait.
Buna rağmen onlar da Alman spor medyasında hak ettikleri yeri bulamadıklarından şikayetçi. Kaldı ki Alman spor medyası çok sık olarak başarılı engelli sporcularla söyleşileri, haberleri ile Avrupa’da önde gelen spor medyalarından biri.
Aslında engelliler sporunun birçok ülkede olduğu gibi, ülkemizde de tanıtıma ve ilgilenenlerin bilgilendirmelerine ihtiyaç var. Acaba hangi spor yazarımız bugüne kadar Paralimpik Oyunları’nda veya Dünya Şampiyonaları’nda 100 metre koşusunda 8 ayrı kategori ile 8 ayrı altın madalyanın verildiğini merak ettiler? Veya hiç düşündüler mi bir kayakçı 2 defa düşse dahi buna rağmen yarışı kazanma şansı var. Bunun gibi konular ilgili ülkelerin spordan sorumlu yetkilileri ile yakından ilgili. Önce onlar öğrenecek ki neyin ne olduğunu, engelliler sporlarına hizmet edebilsinler.
Tabii ki spor basınımızın da engelliler sporundan bahsetmesi, yazması, neyin ne olduğunu öğrenmesi bir toplumsal görev değil. Engelsiz insanların sporları ne ise engelli insanların sporları da onlarınkinin aynısı. Yeter ki bunu anlayacak eğitim seviyesine sahip olalım.
“Paralimpik ve diğer engelli sporlarının sosyal yönü vardır” gibi, doğrularla ilgisi olmayan söylemlerde bulunmayalım.