Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Geçtiğimiz yıl, Spor Genel Müdürlüğü, bizdeki bilgilere göre 70 adet tekerlekli basketbol sandalyesi alarak spor kulüplerine dağıttı.
Gerçi sandalyelerin Türkiye’ye gelmesi ve dağıtılması arasında 7-8 aylık bir zaman geçti ama önemli değil. Onlar da yavaş yavaş bu konuları öğrenecekler. Ancak ihtiyaçlar bununla bitmiyor. Buradaki en büyük ağırlık da ekipmanlar. Dolayısıyla bedensel engelliler sporunda. Tekerlekli sandalye tenisi, tekerlekli sandalye masa tenisi, tekerlekli sandalye basketbolu, tekerlekli sandalye atletizminde gerekli olan sandalyelerin yanında, bir de okçuluk, atıcılık, ampute futbolun koltuk değnekleri vs. gibi ihtiyaçlar var.
Tekerlekli sandalyede ok atan bir engelli milli sporcu, “Sadece sandalye almak yetmiyor. En modern, Dünya’da gelişmiş ülkelerin kullandıkları okçuluk ekipmanlarına da ihtiyaç var” diyor. Aynı şey atıcılık sporları için de geçerli.
Bunun yanı sıra, görme engellilerin goalball sporunda kullandıkları futsal topları da, yine Spor Genel Müdürlüğü’nden 2005’deki Engelliler Yasası’nın 33. maddesi gereği sorumluluklarını yerine getirip, malzemelerini bekliyor.
Artık seçimler geçti, huzurlu günlere doğru adım atmakta olan ülkemizde, biran önce engelli sporlarının geleceğine yatırım yapma zamanı da geldi, geçiyor. Bu bakımdan Spor Genel Müdürlüğü’nün çok şey bilmediği halde “Ben her şeyi bilirim” iddiasından vazgeçip, engelli spor federasyonları ile daha yakın işbirliği içine girmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Aksi halde 2016 Rio Paralimpik Oyunları’nda hedeflenen madalya sayısına ulaşmak çok zor. Bugünkü spor yöneticileri 2016’da hâlâ bugünkü görevlerinde olurlar mı bilemeyiz. Ama gelişmeleri takip edip, kamuoyunu aydınlatmak da bizim görevimiz.