Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

2007 senesinin Nisan ayında Türkiye Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu engelliler golfüne başlamak istediğini söyleyince, Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı gerekli girişimlere başlayarak, 23-24 Nisan tarihinde Almanya’dan davet ettiği tekerlekli sandalye golf antrenörü Christian Nachtwey ve tekerlekli sandalye golfçü Jens Maspfuhl ile seçmelere başlandı. Engelliler golfünün önemli malzemelerinden biri olan engelli golf arabalarından da Ahmet Ağaoğlu bizzat kendisi 6 adet getirerek çalışmaları Golf Federasyonu şemsiyesi altında başlattı.
Geçen zaman içinde bazı yeni golfçüler ilave olurken, bir kısmı da gerek zorluklar gerekse daha sonradan bu sporun kendilerine uygun olmadığını düşünerek ayrıldılar.
En son Avrupa Engelliler Golf Birliği’nin Çek Cumhuriyeti ayağı olan Çek Engelliler Golf Masters 17-19 Haziran tarihleri arasında 14 Avrupa ülkesinden 52 katılımcı ile organize edildi. Bu turnuvaya katılan engelli kategorileri:
A-Bacak engelliler
B-Kol engelliler
C-Hareket engelliler
D-Genel engelliler
A kategorisinde mücadele eden İngiliz Andrew Gardiner her iki günü de +2 gibi çok önemli bir derece ile şampiyon olarak tamamlarken, birçok engelsiz sporcuyu da kıskandırdı.
Milli Takımımızdan Giray Güngör C kategorisinde 9. olurken, Mehmet Kazan 10 sporcu arasında D kategorisinde 5. sırayı aldı. Kendisi ile görüştüğümüz Kazan gelecek vadeden engelli golfçülerimizden bir tanesi ve iki sene önce Klassis de yapılan uluslararası şampiyonada 1. olmuştu. İfadesine göre daha iyi bir derece alamayışının sebebi, ilk defa arabasız olarak turnuvaya katılması.
Yine 10 sporcu arasında D kategorisinde Ahmet Özyazıcı 2. olarak kupasını EDGA başkanının elinden aldı. Sadece 8 ay önce golfe başlayan Ahmet Özyazıcı’nın bu başarılı performansı Türk golf tarihine geçti.
Zamanında engelli insanlarımızı golfe başlatırken aldığımız ama üzerinde durmadığımız eleştirilerin meyveleri yavaş yavaş toplanmaya başlıyor. Şimdi yapılacak olan Golf Federasyonu ile bedensel engelliler golfünün daha da geliştirilmesi için alınması gerekli önlemleri birlikte hazırlamak. Burada da görev Spor Genel Müdürlüğü’ne düşüyor.