Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde Satranç Federasyonu, işitme engelliler için hazırlamış olduğu çok önemli bir projenin tanıtımını yaptı. Ankara’da KYK Cebeci Yurt Koordinasyon Merkezi’nde yapılan törende ‘Satranç Engel Tanımaz Projesi’ kamuoyuna duyuruldu.
Törene Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, projede yer alan eğitimciler, sporcular, davetliler ve basın mensupları katıldı. Törende katılımcılara projeyi anlatan kısa bir film gösterimi ve ardından satranç taşlarının Türk İşaret Dili’nde karşılığı, işaret dili tercümanı tarafından gösterildi. Özel bir anlam taşıyan ‘Satranç Engel Tanımaz Projesi’ ile ‘Türk İşaret Dili Satranç Terimleri Sözlüğü’ hayata geçirilirken, satranç sporunu yapmak isteyen herkes için tüm engeller kaldırılarak, bu sporun herkes için eşit, herkes için erişilebilir hale getirilmesi hedefleniyor. Törende bir konuşma yapan Bakan Kasapoğlu şu ifadeleri kullandı:
“Türk İşaret Dili Satranç Terimleri Sözlüğü, gayretle, özenle, büyük bir emekle hazırlandı. Çok kıymetli ve özel bir çalışma. Ülkemizde bunun gerçekleşmesinin dünya nezdinde de apayrı bir önemi var. İşitme engelli satranç eğitim programı da bu projenin kapsamında olan bir çalışma. Bakanlık olarak her okula her eve satrancı ulaştırmayı görev bildik. Satrancı teşvik etmek için Milli Eğitim Bakanlığımız ile de projelerimiz var.”
Projenin sadece Türkiye değil, dünya satrancına da büyük bir katkı sağladığının altını çizen Federasyon Başkanı Gülkız Tulay da şunları söyledi: Gençlik ve Spor Bakanlığımızın destekleriyle hayata geçirdiğimiz ‘Satranç Engel Tanımaz Projesi’ ile satranç sporunun temel anlamda öğrenilebileceği ve dijital ortamda erişilebilecek içerikler ürettik. Ayrıca okul çağına gelmiş ve eğitim gören çocuklarımız için EBA TV’de gösterilecek 16 bölümlük eğitim programı hazırladık. Proje kapsamında satranç sporcularımız için ayrıca antrenman programına ek olarak fiziksel aktivite ve egzersiz programları da oluşturduk. Federasyon olarak erişebilirlik anlamında farkındalık yaratacak, işitme engelli bireyleri kapsayan ve satranç sporunda dünyada ilk kez işaret diline ait satranç terminolojisini geliştirdik.
”Biz de bu anlamlı projede emeği geçen tüm paydaşları kutluyor ve ‘Satranç Engel Tanımaz Projesi’ ile hamlelerin daha eşit, daha iyi ve daha yaşanabilir bir dünya için atılmasını, Türk ve Dünya Satrancı için hayırlı olmasını temenni ediyoruz.
Bu haftanın engelliler adına sevindirici bir başka olayı da Para Haltercilerimizin Avrupa Şampiyonası’nda madalyalara ambargo koymasıydı. 24-29 Eylül tarihleri arasında Gürcistan’ının Tiflis şehrinde yapılan ve şampiyonaya Tek Erkek-Kadın, Takım Erkek-Kadın ve Karışık Takımlar olmak üzere 5 kategoride 14 sporcu ile katıldık. Tüm kategorilerde podyumu sallayan para haltercilerimiz şampiyonada; bireyselde 13 altın, 20 gümüş, 8 bronz; takımlarda ise 1 altın ve 1 gümüş olmak üzere toplamda 43 madalya kazandı.
Sporcularımızı tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyoruz.