Son yıllarda 2016-2020 yılından başlamak üzere artık dünya da "Tek dünya tek spor" sloganı altında, engelli ve engelsiz sporları kendi branşlarına göre tek federasyon çatısı altında faaliyet gösterecekler.
Bugün ise dünyada değişik uygulamalar var. Ağırlık, ülkelerin Paralimpik Komiteleri’nin tüm engelli sporlarını kapsayacak şekilde faaliyet göstermelerinden yana. Görme, işitme ve bedensel engellilerin dışında, paralimpik oyunlarına dahil olmayan işitme engelliler de bir çok ülkede gerek ihtiyaçlarının sağlanması, gerekse programlarına destek verilme bakımından, o ülkenin Milli Paralimpik Komitelerine bağlı olarak çalışıyorlar. Bunların en belirgin örneklerinden bir tanesi de Kore Milli Paralimpik Komitesi.
Yine ülkelerin birçoğunda, o ülkelerdeki sporun devlet tarafından desteklenme şekline göre, ilgili federasyonların yıllık bütçeleri Milli Paralimpik Komiteleri vasıtasıyla kullandırılıyor. Bunun en önemli nedeni ise; bizdeki gibi tüm sporu kucaklayan, maddi bakımdan bütçeleri veren bir Gençlik ve Spor Teşkilatının olmayışı.
Almanya örneği
Örneğin Almanya‘da; federasyonların yıllık bütçeleri İçişleri Bakanlığı tarafından veriliyor ve daha sonra sıkı bir şekilde denetleniyor. O kadar ki, bugünlerde de aktüel olan bir konu, Alman Engelliler Spor Federasyonu’nun genel sekreterinin maaşı İçişleri Bakanlığı tarafından ödendiğinden, federasyon pek de memnun olmadığı genel sekreter yerine yeni birinin tayininde İçişleri Bakanlığı’ndan izin ve bütçe almak zorunda kalıyor.
Ülkemizde
Ülkemizde ise; Milli Paralimpik Komitesi genelde paralimpik sporlarının ve oyunlarının tanıtılması, ileride İstanbul’da yapılması düşünülen Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’na hazırlık olması maksadıyla toplumun bilinçlendirilmesi konusunda çalışıyor. Bu çalışmanın önümüzdeki dönemde daha aktif olması için, örneğin; Okullarda, "Paralimpik okul günleri" düzenlenmesi veya federasyonlarla daha yakın ilişkilerde bulunmak için çalışmalar da bir yandan devam ediyor.