Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Fenerbahçeli bayan basketbolcunun doping sonuçlarının pozitif çıkması üzerine, Ocak ayında Fenerbahçe’nin Köln’de analiz yaptırmak istemesini, Basketbol Federasyonu’nun kabul etmesinden üzüntü duyduğunu Bay Erdener 13 Ocak tarihinde açıklıyor ve ilave ediyor: “Bu merkezde yapılan tüm doping analizleri doğrudur. Yüksek deneyime sahip olan merkezimize, Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkas ülkelerinden her yıl 3500-4000 numune gönderilip, tahlil istenmektedir. Kurumumuza güvenim kesinlikle yüzde 100’dür.“

Haberin Devamı

Özür dilerim
Tarih 21 Şubat 2011. Bu kez basının karşısına geçen Hacettepe Üniversitesi Rektörü Uğur Erdener, üniversite bünyesinde bulunan Doping Kontrol Merkezi’nin 4 sporcuya yanlış rapor vermesini doğruluyor, insan hatasından kaynaklandığını söylüyor, konu ile ilgili tüm sporculardan özür diliyor. “Toplam 4 test raporu Doping Kontrol Merkezi tarafından geri çekilmiş ve konu ile ilgili WADA’ya bilgi verilmiştir” diyor.
Yine aynı rektör 1 Haziran tarihinde “WADA tarafından Doping Merkezi’mizin çalışmaları askıya alındı, bir süre belirtilmedi, bekliyoruz” diyor.
29 Haziran tarihinde de lisansın tümü ile iptal edildiği WADA tarafından bildiriliyor.

Adaylığımızı etkilemez (!)
Bunlara rağmen, yine aynı zamanda Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı olan Uğur Erdener bu kez Ağustos ayının ikinci yarısında yaptığı açıklamada olimpiyatlara adaylığımızı bu durumun etkileyip etkilemeyeceği sorusu üzerine: “Laboratuarımız yaptığı hatayı kendisi bildirmiştir, başkası değil. Bu konuda WADA yetkilileri hakkımızı teslim etmiştir, kısa zamanda konu çözümlenecektir. Hacettepe Doping Kontrol Merkezi, İstanbul‘un raporuna eksi değil, tam tersine artı olarak yansıyacaktır. Bunun içinde yaşayan bir insan olarak gönül rahatlığıyla söyleyebilirim” diyor.
Yukarıdaki kronolojik sıralamayı baktığınız zaman, bize bir yorum yapmak düşmüyor. Bundan sonra yorum yapmak okuyucularımıza, İstanbul’un 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları‘na adaylığını etkilemeyecek çözümlerin bulunması da başta Sayın Başbakanımız olmak üzere, Gençlik ve Spor Bakanımız ve diğer spor yetkililerimize kalıyor.
Son bir soru: Bay Erdener, Allah Aşkına açıklar mısınız, yanlış analizler sonucu yönetiminiz altındaki Doping Kontrol Merkezi’nin, WADA tarafından kapatılması, 2020 İstanbul Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları‘na adaylığımıza nasıl ARTI olarak yansıyacak ?