Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı Uğur Erdener, aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğünü yürütüyor. Bu yıl başında Hacettepe Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye Doping Kontrol Merkezi, Fenerbahçeli basketbolcu Diana Taurasi ‘ nın doping sonuçlarının pozitif çıktığını ilan etti. Sporcunun itirazı üzerine yapılan incelemede, analiz sonucunun teknik değerlendirilmesinde bir hata olduğu anlaşıldı. Doping Kontrol Merkezi diğer örnekleri de incelemeye aldığında, 3 sporcunun daha tetkiklerinde aynı hatanın yapıldığını gördü ve raporlar geri çekildi.
Rektör Erdener bir basın açıklaması ile özür diledi ama, konu şimdi 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları‘na aday olduğumuz bu dönemde önem kazandı. O zamanlar yaptığı bir basın açıklaması ile “Biz bu hatanın değerlendirmesini duygusallığın ötesinde, bilimin ışığında, tamamen soğukkanlı biçimde arkadaşlarımla birlikte yapıyoruz. Uluslararası Anti Doping Ajansı’na (WADA) gönderilmiş olan dokümanların sonrasında, onlar tarafından görüş bildirmesini bekliyoruz. Laboratuar ile ilgili alınacak tüm tedbirler hızla uygulamaya konulacaktır. Laboratuarın tümüyle kapatılması konusu da değerlendirilecektir’’ dedi. Nitekim, WADA’ nın Kanada’ nın Montreal Kentindeki toplantısı sonucunda, Hacettepe Doping Kontrol Merkezi 30 Mayıs 2011 ‘ den itibaren 6 ay süre ile hiçbir test yapamayacak şekilde kapandı.
Şimdi hata yaptığı Uluslararası Doping Komitesi tarafından teyit edilen bir kurumun en üst yöneticisi, aynı zaman Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı.

Haberin Devamı

Uluslararası kurallar
Uluslararası kurallar “Demir leblebi” gibidir. Bizde olduğu gibi “Aman idare edelim, bir daha böyle şey olmaz” denmez. Orada verilen kararlar kesindir ve UEFA örneğinde gördüğümüz gibi o ülkenin o spor branşında veya branşlarında kesin şekilde uygulanır. Hal böyle iken , 4 sporcunun doping teknik analizlerinin yanlış yapıldığı bir kurumun en üst derecedeki yetkilisi, aday olduğumuz 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nda diğer ülkeler ve bizzat üyesi olduğu Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından ne kadar ciddiye alınacaktır. Bu konunun da üzerinde durup tartışılması gerekir.
Ülkemizin çok avantajlı olarak gireceği bu yarışta, kişilerin hırslarının akıllarının önüne geçmesini engellemek için, gerekli girişimler zaman geçirilmeden yapılmalıdır.