Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bu hafta da, T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun raporundaki bir başka önemli iki noktayı sizlerle paylaşacağız.
Bunlardan birincisi; T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun talep ettiği “Genel Müdürlük tarafından tescil edilmiş kulüplerin amatör faaliyetleri için yapılacak ayni ve nakdi yardımlara ilişkin kriterlerin belirlenmesi.” Bugüne kadarki uygulamada, hangi devirde olursa olsun, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne yakın gerek siyasi gerekse hemşehri ilişkileri dolayısıyla yakın olan amatör kulüpler Genel Müdürlük tarafından az veya çok desteklenmiştir. Ama burada adilane bir dağıtımdan son 20-30 yıldır hiçbir zaman söz etmek mümkün olmamıştır. Bu bakımdan bu tavsiyeye uyularak, objektif kriterlerin belirlenmesi sporun gelişmesine bir başka bakımdan katkıda bulunacaktır.

Haberin Devamı

“Parayı ver, sıkıştırma!”
Rapordaki bir başka husus “Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Daire Başkanlarının görev ve yetkilerinin çıkarılacak yönetmelikle belirlenmesi.” Bizlerde bu rapor sayesinde GSGM’de Daire Başkanlarının bir görev tariflerinin yönetmelik şeklinde olmadığını öğrendik. O zaman anladık ki, bugüne kadar bir çok daire başkanı, özellikle eğitim, spor etkinlikleri gibi daire başkanlıklarının çok da ciddi sayılacak bir çalışma içinde olmadıklarının nedenini de böylece öğrenmiş olduk.
Bir başka madde ise “Özerk Spor Federasyonlarının sponsorluk gelirlerini arttırıcı çalışmalar yapması.” Federasyonlar özerk olduktan sonra birçok federasyon devlete sırtını yaslayarak, neredeyse “Ver paraları amam bizi de fazla sıkıştırıp denetleme” havasına girdi. Ve birkaç federasyonun dışında sponsorluk konusunda hiçbir ciddi çalışma yapılmadı. Nasıl olsa devlet parayı verecek, bazı federasyon başkanları da yurtdışı seyahatlerde başkan olmanın keyfini sürecek. Bunu yaparken de hangi dönemde olursa olsun ya yakın durduğu iktidardaki siyasi partiye sığınacak veya “Dostlar alışverişte görsün” şeklinde etkinliklerde bulunacak. Aslında Türk sporunun bugüne kadarki deneyimlerden yola çıkılarak, tümünün yeniden yapılanması ve siyasetten tamamen uzaklaştırılması gerekir.