Yavuz Kocaömer

Yavuz Kocaömer

ykoca@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Almanya’da on milyondan fazla engelli insan yaşıyor. Şu anda bu ülkedeki futbol kulüplerinde 25500 engelli sporcu futbol oynuyor. Ana destekçisi de, ülkemizde olduğu gibi, Alman Futbol Federasyonu ve Sepp-Herberger-Stiftung Vakfı.

Efsane antrenör Otto Rehagel, yine kendisi gibi bir efsane olan Uwe Seele ile yıllardır bu vakıfta, engelli futbolcular için zaman harcıyorlar.

Bu bakımdan, Futbol Federasyonumuzun desteklerini göz önüne alırsak, belki sporcu sayısında onlara göre azız ama, Almanya’dan hiç de geri değiliz.

Haberin Devamı

Diğer engelli sporlarında ise bazı branşlar hariç, Almanya bizden çok önde. Bunun nedeni, özellikle ferdi sporlara engelliler konusunda ülkemizde fazla destek verilememesi ve başta Bedensel Engelliler Spor Federasyonu olmak üzere diğer engelli spor federasyonlarının bütçesizlik yüzünden, alt yapıdan sporcu yetiştirmeye fon ayıramamaları. Ama en önemlisi ise ülkemizde birçok şeyde olduğu gibi engelliler sporunda da amacımız hep günü kurtarmak.

Geçtiğimiz haftalarda Aksaray’da, ülkemizde ilk defa Paralimpik Oyunları Hazırlama Merkezi açıldı. Almanya’da ise bundan 14 adet var. İlk fırsatta Aksaray’a gidip bu merkezimizi inceleyeceğiz.

Zamanında Spor Genel Müdürü ve Yardımcısı ile bunları gezmiştik. Ve gördük ki bir tesis tüm spor branşları için kullanılmıyor. Genelde Olimpiyat Hazırlama Merkezleri’nde yapılan ilavelerle muhtelif engelli spor branşları da bu kapsama alınıyor. Bu konularda özellikle Spor Genel Müdür Yardımcısı devamlı notlar almıştı. Umarız bu bilgileri kurumundaki ilgili yetkililere aktarmıştır.